Laddar

Höga halter av cancerframkallande ämne i chips

Nya tester visar att svenska chips innehåller stora mängder av det cancerframkallande ämnet akrylamid.

delningar

Svenska potatischips innehåller höga halter av det cancerframkallande ämnet akrylamid, visar en analys som Testfakta gjort. I april i år träder EU:s nya reglering för akrylamid i livsmedel i kraft. Flera av chipsen som testats  innehåller högre halter av akrylamid än vad som är okej enligt de nya reglerna.

– De här nivåerna kommer inte att accepteras när reglerna träder i kraft senare i vår. Tillverkarna kommer att tvingas se över sina tillverkningsprocesser, säger Petra Fohgelberg vid Livsmedelsverkets kontrollenhet till Testfakta.

Enligt Testfaktas analys innehåller originalchips från OLW väsentligt högre halter av akrylamid än vissa av konkurrenternas chips. Även chips från Änglamark och Bjäre stack ut i testet.

– Det är naturligtvis tråkigt att våra chips ligger så högt. Vi har valt att ha svensk potatis i våra chips och den potatis som odlas i nordliga länder löper risk att ge högre mängder akrylamid, säger Sara Malmström, kvalitets- och miljöansvarig på Orkla Confectionery & Snacks Sverige, som äger varumärket OLW.

Hon meddelar även att de potatissorter som används för att göra chipsen ska ses över.

Enligt testet innehåller linschips minst akralymid. Även potatischipsen från Pringles, Estrella och Lantchips innehåller relativt låga halter akralymid.

– Det är naturligtvis tråkigt att våra chips ligger så högt. Vi har valt att ha svensk potatis i våra chips och den potatis som odlas i nordliga länder löper risk att ge högre mängder akrylamid.