Hög igenkänningsfaktor om den lycklige pessimisten: "Många sitter och nickar"

Programledaren och ståuppkomikern Jan Bylund och psykologen Mattias Lundberg. Foto: Pressbild.

Duon bjuder på en show om optimistmaffian, självhjälpsböcker och hysterisk mindfulness.

delningar

Den 10 april kommer ståuppkomikern Jan Bylund och psykologen Mattias Lundberg till Konserthusteatern i Karlskrona med sin föreställning "Den lyckliga pessimisten". Publiken kommer att bli bjuda på 90 minuter av underhållning som med lika delar psykologi och humor levererar analyser med en hög igenkänningsfaktor.

Idén till föreställningen kom till genom att duon på varsitt håll levde som lyckliga pessimister, såväl yrkesmässigt som privat.

– Om man trycker ner sina förhoppningar blir man inte lika besviken. Idrottare brukar ofta säga att de "ska ge 110 procent" och då hamnar man på kanske 70 procent på grund av att man ljuger för hjärnan som vet vad som är logiskt möjligt. En lycklig pessimist däremot lägger sig på 95 procent och då kanske man klarar klarar att komma upp i 80 procent, säger Jan Bylund.

Från deras tidigare föreställningar är Jan Bylunds intryck att publiken bli lättade över att lyssna till dem. Han menar att många i dagens samhälle mår dåligt över de krav som optimister lägger på sig själva, i synnerhet yngre människor.

– Många i publiken sitter och nickar. Vi ska vara lyckliga som Blondinbella eller Bianca Ingrosso och tjäna mycket pengar och ungdomar i dag vill ha ett jobb men samtidigt vill de inte arbeta. Det gör att kraven läggs på personnivå och det blir ditt eget ansvar att vara lycklig – är du inte det så är det ditt eget fel, säger Jan Bylund och fortsätter:

– Många tar med sig sina ungdomar då de fått höra vad det ska handla om. Det finns en anledningen till att psykisk ohälsa kryper ner i åldrarna, säger Jan Bylund.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar