Laddar

HMS Carlskrona gör comeback efter krocken

Efter den omtalade kollisionen med Aspöfärjan är örlogsfartyget HMS Carlskrona tillbaka till sjöss igen. De kommande tio dagarna deltar hon i en stor militövning i Östersjön, utanför Gotland.

delningar

Totalt deltar 600 personer från Sverige och 250 personer från Finland i en stor militärövning i Östersjön, utanför Gotland. De militära förbanden i Blekinge bistår med Jas Gripen-plan, två minröjningsfartyg, två helikoptrar, ytfartyg och en ubåt. Även örlogsfartyget HMS Carlskrona gör comeback i samband med övningen.

– Ja, det stämmer. Hon har varit inne på varvet och reparerats, och är i sjödugligt skick nu. Under övningen kommer hon främst att fungera som ett ledningsfartyg, med både den svenska och finska staben ombord. Dessutom kommer man öva på att ha ombordbaserad helikopter på henne, säger Michaela Linge, informatör på Försvarsmakten.

HMS Carlskrona kommer, som ett lednings- och stödfartyg, ligga i bakgrunden och hjälpa övriga fartyg.

– Det kommer vara cirka 100 personer ombord på henne. Hon kommer stödja övriga fartyg med bland annat bränsle, reservdelar och mat, så de inte behöver gå i land, säger Michaela Linge.

Den stora militärövningen genomförs årligen med den finländska Försvarsmakten, där syftet är att ha en gemensam marin stridsgrupp redo i händelse av kris eller krig.

– Det handlar framför allt om kommunikation och rutiner. I dag (läs måndag) samlas fartygen i Visby, och i morgon drar övningen igång på allvar. Den pågår i tio dagar och då är det allt från sjötrafikövervakning, eskort av handelsfartyg, ubåtsjakt och minröjning. Det är normala övningar, men som blir lite speciellt eftersom vi gör det med Finland, säger Michaela Linge.

Relaterade artiklar