Hilda, 46, blev lurad i bankbluff – varnar nu andra

Flera företagsjättar går nu ut med varningar om hur kunder utsätts för bedrägeriförsök.

5 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Många kunder hos både Ica och Coop drabbas av bedrägeriförsök just nu och båda företagsjättarna har nyligen gått ut med varningar på deras hemsidor.

"Just nu cirkulerar bluffmeddelanden i Icas namn via SMS, mejl, Facebook och telefon", skriver Ica. 

Under torsdagen fick Hilda Rudén, 46, ett erbjudande via sms från bedragare som utgav sig för att vara Coop, om att köpa en ny mobiltelefon för sina bonuspoäng på Coop.

Hon lurades att uppge sina bankuppgifter – nu vill hon varna andra för bluffen.

– Jag fick betala för min dumhet och nu vill jag varna andra, säger Hilda Rudén till Dina Pengar.

Enligt sms:et skulle Coop-poängen gå ut om fyra timmar, men hon skulle kunna använda sina poäng för att få en telefon som vanligtvis kostade 13 000 kronor gratis – hon behövde bara betala för frakten, 29 kronor, med sitt bankkort.

"Just nu cirkulerar bluff-sms som inte är från Coop. Sms:en handlar t ex om "födelsedag", 'poäng som förfaller' och tävlingar. Klicka inte på länkar eller lämna ut uppgifter. Coop beklagar det som skett", skriver Coop på sin hemsida.

Strax före lunch under fredagen fick även journalister på redaktionen in liknande bluff-sms, från bedragare som utger sig vara Ica.

"ICA firar födelsedag och vill därför skicka en gratis gåva till dig! Klicka här:", står det i sms:et som vid första anblick ser ut att ha Ica som avsändare.

Bluffsms:et som skickades till redaktionen under fredagen.

Om man klickar på länken i sms:et kommer man istället till en sida där man uppmanas att trycka på ett av paketen på skärmen för att ha chans att vinna "priser från ICA". Under spelet finns ett inklippt kommentarsfält som visar hur Facebookanvändare bedyrar att tävlingen inte är en bluff.

Om man klickar på länken i sms:et förs man till en bluffsajt som använder sig av ICA:s logga och färger, där man uppmanas klicka på paket för att vinna.

Om du redan hunnit dela dina uppgifter rekommenderar Ica att kontakta din bank och tala om att du blivit utsatt för bedrägeri.

"När du utsatts för bedrägeri kan du också vända dig till polisen med en anmälan", skriver Ica.

Se klippet och Hildas varning nedan:

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar