Laddar

Här träffar Stella, 2, sina idoler

Storögd flicka hälsade på Bobbo och gänget.

delningar

På lördagseftermiddagen gästade Babblarna Karlskrona konserthus.

Babblarna är de små barnens favoriter och har slagit Sverige med häpnad genom böcker, filmer och nu också scenshower.

– Vi har hört att 1177 numera rekommenderar vissa föräldrar att låta barnen titta på Babblarna. Då blir de lugna, säger Sara Scott, som tillsammans med Emma Rickfjord och Magnus Sjögren turnerar land och rike runt med konceptet.

 

Ett av alla barn i landet som fascineras av Babblarna är tvååriga Stella i Karlskrona.

– Det har gått så långt att Stella inte kan färgerna, utan säger Babblarnas namn istället. Frågar vi vad en röd tröja har för färg säger hon ”Bobbo” istället för röd, säger mamma Sandra Andersson.

 

Före lördagens show får Stella äntligen träffa sina stora idoler. I konserthusets backstage-område sitter hon tryggt i mammas famn innan den blåa roboten Klonk, den röda Bobbo och den bruna Babba gör entré och busar med varandra.

I likhet med Barbapapafamiljen har karaktärerna i Babblarna olika egenskaper. Babba är ständigt hungrig, Bibbi är blyg, Bobbo är busig, Dadda lite av en besserwisser, Diddi är snabb och Doddo är dramatisk.

 

Bobbo och Babba busar framför Stellas ögon och till en början är det svårt att hänga med i svängarna. Det tycks otroligt att figurerna som hon hittills enbart sett i böcker och på Youtube finns i verkligheten. Efter ett tag vågar hon dock ta kontakt och låter Bobbo hälsa på den gummileksak i form av Diddi som hon har tagit med sig hemifrån.

 

Turnén med Babblarna inleddes hösten 2016 och kommer att hålla på ända till september i år.

– Sedan får vi se vad som händer. Det kommer kanske något nytt, eller något gammalt, säger Sara Scott. 

Vad är bakgrunden till framgången? – Alla förskolor i Sverige har detta som ett kommunikationshjälpmedel. De utgår från en språkmodell som heter Karlstadsmodellen. Det handlar om upprepning och att skilja mellan konsonanter och vokaler. Att ingen ska känna sig utanför. Det är väl en del av framgången.

Magnus Sjögren fyller i:

– Det handlar också om deras tydliga signalfärger och deras härliga former och det primära språket. Det är ju det första man säger: ”ba ba, da da”.

Enligt ensemblen tog konceptet verklig fart när Babblarna hamnade på Youtube och en hel generation av föräldrar är oerhört bekanta med Babblarnas olika äventyr och sånger.

I scenshowen introduceras även roboten Klonk spelad av Emma Rickfjord. Hon är kompis med Babblarna och väldigt sugen på att besöka ett tivoli.

– Sen under föreställningens gång hjälps jag och barnen åt för att locka fram alla babblarna en efter en. Alltifrån att man klappar, stampar och viskar till att man sjunger. Det är väldigt interaktivt och barnen är delaktiga hela tiden.

 

 

Relaterade artiklar