Laddar

Här minskar arbetslösheten i Blekinge

Här minskade arbetslösheten mest i länet.

delningar

Arbetslösheten fortsätter att minska i länet. I Olofström och Sölvesborg var minskningen kraftig. Även i Karlskrona minskar arbetslösheten. Dessa kommuner har det lägsta antalet arbetslösa sedan årsskiftet 2008/2009.

Däremot ökade arbetslösheten i Karlshamn och Ronneby. 

– Det är positivt att fler får del av extratjänster och instegsjobb, vilket ger nya ingångar till arbetslivet och arbetsgivarna ny kompetens, säger David Fridlund, chef på Arbetsförmedlingen i Blekinge i ett pressmeddelande.

75 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Blekinge fick arbete i augusti. Det är lika många som för ett år sedan.

I slutet av augusti var 7 100 personer inskrivna som arbetslösa, vilket är en minskning med 292 personer och motsvarar 9,6 procent av arbetskraften.

Förra måndåden var 1 380 personer i åldern 18-24 år utan arbete. Det är 272 färre än för ett år sedan. Länet hade landets högsta ungdomsarbetslöshet, marginellt högre än Gävleborg, 16,9 procent.

– Ungdomar är ingen homogen grupp. Många får snabbt arbete, inte minst inom serviceyrken, medan andra behöver mycket stöd för att komma igång. Här har vi ett bra samarbete med kommunerna och andra aktörer. Det gäller att inspirera ungdomar att söka jobb, testa praktik och framför allt utbilda sig, menar David Fridlund.

 

Den relativa arbetslösheten i augusti för länets kommuner och förändringen i antal:

9,7 procent i Karlshamn (+ 8 personer jämfört med augusti 2016)

8,3 procent i Karlskrona (- 155 personer)

10,3 procent i Olofström (- 95 personer)

13,6 procent i Ronneby (+ 66 personer)

7,8 procent i Sölvesborg (- 116 personer)