Laddar

Här har mest skog brunnit i Blekinge

"Just nu är det så torrt att det inte spelar någon roll var i skogen man eldar om man ska grilla eller laga mat."

delningar

Den extrema torkan har resulterat i många skogsbränder i år. Under de senaste tio år har runt 18 000 hektar produktiv skogsmark brunnit i Sverige. Det visar siffror från MSB som Nyhetsbyrån Siren sammanställt. Nästan hälften av den avbrända ytan står branden i Västmanland 2014 för.

– Att skogar brinner är ett naturligt fenomen. Man kan säga att vi människor bäddat för stora, explosiva bränder genom att systematiskt stoppa alla mindre bränder i skogen, säger skogskonsulenten Daniel Palm till Nyhetsbyrån Siren. 

Skogsbränder – areal produktiv skogsmark som brunnit i Blekinge 2017:

Karlskrona: 6 050 areal i kvadratmeter.

Karlshamn: 65 areal i kvadratmeter.

Ronneby: 3 001 areal i kvadratmeter.

Olofström: 82 areal i kvadratmeter.

Sölvesborg: 0 areal i kvadratmeter.

Det brinner i olika delar av skogen olika ofta. Bergssidor som ofta domineras av tallskog samt torra och solexponerade hedar är mer utsatta. Enligt Daniel Palm är tallen samtidigt mer anpassad än andra trädslag för att överleva naturliga, lågintensiva bränder.

Den svåra torkan gör att bränder lätt kan uppstå samt få ett våldsamt utlopp.

– Just nu är det så torrt att det inte spelar någon roll var i skogen man eldar om man ska grilla eller laga mat. En brand kan ta sig så fort att man inte har någon möjlighet att stoppa den. Det handlar helt enkelt om att inte elda överhuvudtaget, punkt slut, säger Daniel Palm till Nyhetsbyrån Siren. 

Relaterade artiklar