Laddar

Här får idrottsföreningar mest bidrag

Så mycket får Blekinges idrottsföreningar av kommunen.

delningar

Bidraget till kommunernas idrottsföreningar varierar i landet. Vissa kommuner ger över 400 kronor i bidrag per invånare och andra så lite som fem kronor, det visar siffror från Kolada som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

– I princip ligger det stationärt, vilket inte är någon fara om man tittar på ett enstaka år, men om det fortsätter i flera år kan man börja bli orolig, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, RF.

Statistiken är baserad på det totala föreningsbidraget som idrottsföreningarna fick 2016, och det leder till ett rikssnitt på 89 kronor per invånare. Men då saknas uppgifter från ett 40-tal kommuner.

– Det finns också en fördelningsproblematik som kommunerna kan fundera på. När man sänker eller ligger stilla med sådana här bidrag, så blir effekten ofta att medlemsavgifterna höjs, och det slår mot vissa grupper. Vi tycker inte om att medlemsavgiften blir exkluderande, säger Björn Eriksson.

I Karlshamn och Ronneby rör det sig om 62 kronor per invånare, i Karlskrona 56 och Olofström och Sölvesborg finns det ingen uppgift.