Här är okända bidraget – som många inte vet om

. - Foto: Mostphotos

285 000 svenskar kan få bidraget – men endast en femtedel söker det.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

År 2013 infördes det särskilda tandvårdsbidraget, STB, till personer som har en sjukdom eller funktionsnedsättning som medför risk för försämrad tandhälsa. Men endast 53 700 personer av totalt 285 000 personer, som har rätt till stödet, använde sig av det.

– Det behövs ökad information. Bidraget är till för att uppmuntra till ökad förebyggande tandvård. Att patienterna inte får mer allvarliga tandsjukdomar och en försämrad tandhälsa, säger Kristina Lindholm, utredare på Socialstyrelsen, till Expressen.

Bidraget är på totalt 1 200 kronor per år och för att få det krävs ett läkarintyg. Stödet gäller för 13 olika grupper där personer med exempelvis tarmsvikt, kronisk obstruktiv lungsjukdom och frätskador på tänderna ingår. De som avgör om personen har rätt att få bidraget är tandläkare eller tandhygienisten.

– Många patienter känner inte till att de har rätt till stödet. Det kan även vara så att tandvården inte heller känner till det här. När patienten kommer till tandvården måste de göra en hälsodeklaration. Det är inte säkert att patienten nämner att de har det här tillståndet, och då blir de inte erbjudna någon hjälp, säger hon till tidningen.

Det är främst äldre personer so är i åldrarna 65 till 84 år och lider av muntorrhet på grund av långvarig läkemedelsbehandling som har rätt till bidraget. Bidraget syftar till ökad förebyggande tandvård och att patienterna inte ska få mer allvarliga tandsjukdomar.

– Bidraget är till för att uppmuntra till ökad förebyggande tandvård. Att patienterna inte får mer allvarliga tandsjukdomar och en försämrad tandhälsa. Muntorrheten kan medföra en starkare kariesrisk, som kan göra att de får ökad infektionskänslighet, säger , säger Kristina Lindholm till Expressen.

Du kan ha rätt till särskilt tandvårdsbidrag om du har något av följande:

muntorrhet på grund av långvarig läkemedelsbehandling

muntorrhet på grund av strålbehandling i öron-, näs-, mun- eller halsregionen

Sjögrens syndrom

kronisk obstruktiv lungsjukdom och har ordinerats syrgas eller näringsdryck

cystisk fibros

ulcerös colit

Crohns sjukdom

tarmsvikt

frätskador på tänderna och anorexia nervosa, bulimia nervosa eller gastroesofageal reflux sjukdom

svårinställd diabetes

genomgår dialysbehandling

är immunosupprimerad på grund av läkemedelsbehandling

genomgått en organtransplantation.

Källa: Försäkringskassan.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar