Här är myndighetens besked om biljätten: "Allvarlig säkerhetsrisk"

Tesla Model S. - Foto: Mostphotos

Därför hotades biljätten av förbud i Sverige.

delningar

Tidigare i veckan hotades Tesla av förbud i Sverige. Orsaken var att säkerhetssystemet uppdateras trådlöst via nätet, vilket är utanför myndighetens kontroll, skrev SvD Näringsliv. Transportstyrelsen såg allvarligt på detta och det fördes en diskussion om att införa ett temporärt försäljningsstopp för Tesla. Ett förbud som i så fall skulle gälla i sex månader.

– Vi har ett så kallat Artikel-29-förfarande om Tesla. Det betyder att vi utreder om Sverige ska stoppa Tesla att sälja bilar under ett halvår om det föreligger en allvarlig trafiksäkerhetsrisk, sa Anders Gunneriusson på Transportstyrelsen till tidningen.

Ärendet gällde Teslas lyxvariant Model S som hade vilande funktioner som kunde aktiveras efter uppdateringar genom wifi, bland annat avancerade testpiloter. Transportstyrelsen inledde en utredning, men nu meddelar myndigheten att det inte är aktuellt med ett förbud.

"I media har framkommit uppgifter om att Transportstyrelsen överväger att tillfälligt förbjuda försäljning av Tesla i Sverige eftersom det har funnits oro för att fordonet har allvarliga trafiksäkerhetsbrister. Sverige kan som medlemsland i EU förbjuda försäljning av ett fordon under sex månader om det finns sådana misstankar. Det är dock inte aktuellt", skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Detta är ett ärende som vi följt under tre år och som vi nu avslutar eftersom vi ser att risken för olyckor med autopilotsystemet minskat, säger Anders Gunneriusson, senior rådgivare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.