Här är museets nya utställning: "Skapa en nyanserad bild"

I tisdags invigdes Marinmuseums nya utställning.

delningar

"Våren 1522 råder det krig i Sverige. Den unge adelsmannen Gustav Vasa har valts till svensk riksföreståndare och leder motståndet mot den danske unionskungen Kristian II. Gustav Vasa inser att han måste ha egna örlogsskepp för att kunna besegra Danmark.

Han vänder sig då till den mäktiga hansestaden Lübeck som säljer tio fullt utrustade och bemannande skepp till Gustav Vasa. 1522 seglar de in vid den svenska kusten. Sveriges första flotta är född!”

Så börjar historien i Marinmuseums nya utställning "Svenskt sjöförsvar under 500 år" där besökarna tas med på en resa genom det svenska sjöförsvarets historia för 500 år sedan och fram till idag.

– Vi har i den här utställningen jobbat mycket med film på en ny nivå, som har varit väldigt lärorikt och roligt för alla. Vi har bland annat gjort inspelningar med skådespelare och animerat historiska bilder och dokument, säger Malin Fajersson, utställningsproducent, i ett pressmeddelande.

Bild från utställningen. Foto: Mikael Dunker

Förutom den informativa filmen som förklarar 500 års sjöförsvar, så vill utställningen tydliggöra att det är människor som skapat och utgör grunden för det svenska sjöförsvaret.

– Den stora berättelsen blev en film som ska ge en övergripande förståelse för hur sjöförsvaret utvecklats under 500 års tid. De mindre berättelserna levandegörs genom ett antal karaktärer som besökaren får möta i utställningen, berättar Lina Mårtensson, intendent och medproducent.

– Vi har tvingats göra många svåra val. Men vi tror att vi lyckats skapa en nyanserad bild som är väl förankrad i den senaste historieforskningen och som ger en övergripande förståelse för det svenska sjöförsvarets femhundraåriga historia, säger Andreas Linderoth, forskningssamordnare och historiker.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar