Laddar

Här är kommunerna där arbetslösheten minskar

Så ser arbetsmarknaden ut i Blekinge.

delningar

Sedan årsskiftet 2008/2009 har Sölvesborg, Olofström och Karlskrona fortsatt det lägsta antalet arbetslösa. Men i Ronneby och Karlshamn ökade antalet arbetslösa. Männens arbetsmarknad har blivit bättre, medan arbetslösheten bland kvinnor ökat sedan maj. Orsaken är bland annat att efterfrågan inom offentliga tjänster minskat.

– Eftersom arbetsmarknaden fortfarande är traditionell påverkar lägre efterfrågan inom offentliga tjänster kvinnornas arbetslöshet, även om det finns fler anledningar säger David Fridlund, chef på Arbetsförmedlingen i Blekinge i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Att tänka otraditionellt när det gäller yrkesval och rekrytering ökar både möjligheten att få arbete och att hitta rätt kompetens.

665 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen i länet under september fick arbete. Det är en svag minskning, minus tre procent, jämfört med för ett år sedan.

1 400 personer i åldern 18-24 år, var under förra månaden utan arbete. Det är 274 färre än för ett år sedan och motsvarar 17,4 procent av arbetskraften. Därmed har länets ungdomsarbetslöshet minskat fyra år i rad. Men trots detta har Blekinge landets högsta ungdomsarbetslöshet.

– Utbildning är den säkraste ingången till arbetsmarknaden. I veckan är det hög tid att söka till högskolan och många bristyrken inom till exempel vård, it och teknisk inriktning kräver en högre utbildning, säger David Fridlund.

 

Den relativa arbetslösheten i september för Blekinges kommuner och förändringen i antal:

9,7 procent i Karlshamn (+ 43 personer jämfört med september 2016)

8,4 procent i Karlskrona (- 110 personer)

10,3 procent i Olofström (- 107 personer)

13,8 procent i Ronneby (+ 36 personer)

8,1 procent i Sölvesborg (- 96 personer)

Källa: Arbetsförmedlingen