Laddar

Går med soldriven barnvagn från Ystad till Stockholm

Jan Ainali sitter i Amiralitetsparken efter att ha föreläst i Karlskrona. Han går längs med kusten på väg mot Stockholm med en ombyggd barnvagn med målet att sprida information om öppna data.

delningar

I en solig Amiralitetspark sitter Jan Ainali och lutar sig tillbaka mot sin ombyggda barnvagn. I knät har han datorn som är kopplas till och laddas av en solcellspanel.

– Jag får inte tillräckligt med ström för att kunna jobba i åtta timmar direkt men det klarar sig så länge batteriet håller utan strömtillförsel, säger Jan Ainali.

Han började gå från Ystad den 4 april. Som packning på vägen har han en ombyggd barnvagn med en solcellspanel på. I vagnen ligger också hans tält och sovsäck.

– Jag nyttjar allemansrätten, nästan alla tar det som en självklarhet att naturen tillhör oss alla. Vi borde ha samma inställning till öppna data då det hade kunnat leda till nya lösningar och förbättringar i samhället, säger Ainali.

På sin resa kommer han totalt att besöka 26 kommuner och kolla hur tillgängligt deras öppna data är. Utöver det så föreläser han om öppna data. Karlskrona är den 8:e kommunen han besöker.

– Karlskrona är än så länge den kommun som jobbar bäst med öppna data, men det är fortfarande inte tillräckligt bra, säger Jan Ainali.

Jans resa tar slut i Stockholm den 10 juni.

 

 

Öppna data:

Data kan kallas öppna data om vem som helst fritt får använda, återanvända och distribuera dessa med som största motprestation att ange källa eller krav på att dela data på samma sätt.

Källa www.y2s.se