Gamla bilar tar över torget: "Brukar samlas en hel del folk"

Blekinge Classic Car Club anordnar nationaldagsrally för tolfte året i rad.

delningar

På nationaldagen, den sjätte juni, är det Motorhistoriska dagen. Det kommer att firas på flera håll i landet och troligtvis kommer extra många veteranbilar att synas på vägarna. I samband med detta anordnar BCCC, Blekinge Classic Car Club, sitt årliga nationaldagsrally i Karlshamn.

– Man uppmanar alla i Sverige som har gamla bilar att köra med dem och uppmanar klubbar att arrangera evenemang och anordna träffar. Vi kommer att träffas vid tio och från elva ungefär kör vi en runda på fem mil, säger Stig Martinsson, sekreterare vid BCCC.

Nationaldagsrallyt anordnas för tolfte året i rad och enligt Stig Martinsson brukar intresset vara stort.

– Det här görs för att man ska uppmana folk att använda och visa upp sina bilar. Det brukar samlas en hel del folk på torget och många kommer ihåg det från tidigare år.

Foto: Privat

Uppskattningsvis brukar det vara runt 80-90 bilar som deltar och ett par personer har också anmält att de kommer att visa upp gamla 50- och 60-talsbilar. En del kanske förknippar ordet rally med att köra fort men i det här fallet rör det sig endast om att bilarna tar sig från ett område till ett annat.

– När man kör den här rundan längs med vägarna är det ibland folk som sitter på stolar i vägkanten och tittar när bilarna åker förbi. Man blir glad när folk sitter och vinkar längs med vägen.

Stig Martinsson tror att många intresserar sig för veteranbilar då det är nostalgiskt. Flera av de som är äldre i dag levde under en tid då det inte var så vanligt att familjen hade en bil. Samtidigt är det också en social hobby då man har chansen att träffa andra som också intresserar sig för äldre bilar.

– Det är ett rätt bra sätt att umgås på. Bilen försöker man pilla på och hålla i ordning under vintern och sedan på sommaren kör man och träffar andra som har bilar.

De deltagande bilarna kommer att finnas på torget från klockan tio innan de beger sig iväg på turen.

Foto: Privat

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar