Laddar

Försvarsmakten ryckte in – hämtade sjukt barn

Foto: Kim Svensson/Försvarsmakten.

Blekingesoldater gjorde storartad insats. 

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Det var under onsdagskvällen den 13 juni som vakthavande befäl vid Försvarsmakten fick ett annorlunda telefonsamtal. Den som ringde var nämligen läkaren Johan Fenhammar som är läkare på Astrid Lindgrens sjukhus

– Jag ringde Försvarsmakten för att höra vad de hade för möjligheter att stödja med helikoptertransport av läkare och utrustning. Vi behövde transport av ett mycket sjukt barn, i akut behov av dialys. Alla andra möjligheter var i det läget helt uttömda. Det fanns inga civila ambulansflyg, säger Johan Fenhammar i ett pressmeddelande. 

Det var både läkare och utrustning som behövde flygas från Karolinska, Astrid Lindgrens sjukhus och till Kristianstad. Miquel Riera fattade direkt beslut om att stötta md helikopter. 

– Det var aldrig någon tvekan, vi är till för att lösa problem. En av Försvarsmaktens uppgifter är att stödja samhället vid behov, säger han i ett pressmeddelande. 

Klockan 22.45 lyfte en helikopter från Malmen till Karolinska för att hämta upp läkarteam och utrustning – helikoptern landade i Kristianstad 02.41 och personal från Blekinge flygflottilj kunde där möta upp och tanka upp helikoptern samtidigt som läkarteamet förberedde återresan. 04.41 flög helikoptern tillbaka och landade 05.54 i Stockholm. Transporten gick enligt Försvarsmakten bra och barnet kom fram i tid. 

– I situationer som den här visar sig Försvarsmakten från sin bästa sida. Tre personer var inblandade i beredningen och två timmar efter beslut lyfte helikoptern. Försvarsmakten verkar dygnet runt, året runt och har kompetent personal som är insatt i de resurser som finns gripbara. Kan vi hjälpa till så gör vi det, säger Miguel Riera.

Relaterade artiklar