Laddar

Första svenska gurkan är här: ”Krispigheten går inte att ta miste på”

I veckan auktionerades det gröna guldet ut.

delningar

Ett tiotal odlare, de flesta i trakten runt Helsingborg, men även från Ängelholm, Malmö och Norje utanför Sölvesborg, auktionerade i veckan ut årets första svenskodlade gurka.

– Den 6 mars är ett väldigt bra datum för gurkauktioner. I fjol var det den 9 mars men det kändes nästan lite sent. Någon gång har vi haft det redan i februari men det var å andra sidan väldigt tidigt, säger Olle Olofsson från Svenska Odlarlaget som hade besök av samtliga Sveriges stora grossister som ICA, Bergendahls, Coop med flera i veckan.

Det är solen och endast solen i januari och februari som avgör hur gurkorna kommer att bli, berättar han.

– Den svenska gurkan brukar de allra flesta tycka är mycket godare än den som är importerad, den krispigheten hittar man inte hos de importerade. Den går inte att ta miste på, det liksom krasar i munnen när man tuggar på den.

2 900 lådor med vardera 14 kilo gurka i varje auktionerades ut kilopriset varierade mellan 13.50 och 15.50 kronor.

Relaterade artiklar