Förberedelserna i full gång inför premiären: "Redo att möta publiken"

Fars-gänget är tillbaka på Skottsbergska gården.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Efter två sommarsuccéer är fars-gänget tillbaka på Skottsbergska gården i Karlshamn med en fristående fortsättning om livet på gården hos Rudolf Johansson. Den 23 juni har föreställningen ”En riktig hästkur" premiär, och nu är förberedelserna i full gång.

– Det känns fantastiskt bra – det här har vi väntat på. Vi har repeterat länge och finslipat repliker för att det ska bli så bra som möjligt för publiken. Nu har vi repetitioner i stort sett varje dag, säger Elin Sandelius, som både producerar farsen och spelar i den.

Pressfoto: Jimmy Thornell

Sedan publiken senast fick möta Rudolf Johansson har ett år gått. Hans fru Ingrid bestämmer sig får att ta befälet på gården eftersom Rudolf har fått så "ont i ryggen" - eller åtminstone har han det ibland. På gården finns även drängen Axel, pigan Britta, Rudolfs svärmor och en ny dräng, Lasse. Han spelas av Per Anders Gustafsson som är ny i ensemblen för i år.

– De är på ruinens brant och Rudolf är inte så arbetsam och han har heller inte bra hand om pengar. Ingrid ska styra upp situationen och anställer därför en dräng, men det ses inte med goda ögon av Rudolf. Drängen är duktig på riktigt och Rudolf är orolig att han kommer att ta hans plats. Den nya drängen är en rekorderlig karl och dessutom kostar han pengar och Rudolf är förskräckligt snål, berättar Elin Sandelius.

Pressfoto: Jimmy Thornell

Svärmor har fått blåskatarr och hästen har fått hovröta. Axel blir inblandad i införskaffandet av medicin, men det sker förväxlingar och allt rör ihop sig.

– Den nya drängen är också inblandad i kurerandet av hästen och svärmor, och allt blir ganska rörigt. Det är en väldigt rolig historia med väldigt mycket skratt. Vi tycker också att det är kul som skådespelare att få göra samma karaktärer tre år i rad och riktigt grotta ner sig i karaktärerna. Men det är en fristående historia, så efter fem minuter känner man alla karaktärerna även om man inte har sett oss tidigare år.

Hur ligger ni till i förberedelserna inför premiären?

– Vi är i fas. Vi finslipar det sista nu och vi känner att vi är redo att möta publiken. Vi ska ha några genomdrag tillsammans med vår regissör utifrån som kommer och hjälper oss sista veckan. Och manusförfattaren är fantastisk på att göra komik av det enkla, säger Elin Sandelius.

Pressfoto: Jimmy Thornell

Biljettförsäljningen till årets fars rullar på. I år har de märkt av en ökad biljettförsäljning utanför Blekinge län, framförallt från Skåne- och Smålandsregionerna.

– Vi har sålt mycket mer biljetter vid den här tiden i år än vad vi hade gjort samma tid förra året. Farsen tillför mycket för hela stan i och med att folk hittar hit till Karlshamn och får gå på riktigt bra teater. Det sätter Karlshamn på teaterkartan.

Pressfoto: Jimmy Thornell

Vad kan publiken vänta sig av ”En riktig hästkur"?

– De har att vänta sig två timmar fyllt av skratt och galenskap, fart och fläkt. De kommer ha väldigt roligt. Hela miljön här inbjuder till en härlig upplevelse i och med att vi är på den här 1700-talsgården mitt i Karlhamn. Föreställningen är helt befriad från kärleksrelationer och sex och det är lika roligt ändå tycker vi. Det behövs inte, säger Elin Sandelius.

Premiären är alltså den 23 juni och redan nu finns inbokade föreställningar fram till augusti. Beroende på publiktrycket finns det chans att de väljer att spela några extra föreställningar.

– Vi spelade 16 föreställningar i fjol och det hoppas vi att vi minst ska spela i år. Just nu ser det ut som att det blir fler. Vi hoppas verkligen på att bjuda på en ny fartfylld fars som är fylld med skratt. Vi brukar säga att det är en skrattfest i två akter. Det kan vi stå för.

Pressfoto: Jimmy Thornell

Pressfoto: Jimmy Thornell

FAKTA

Medverkande: Per Anders Gustafsson Mitzou Hedén Niklas Holtne Britta Lindgren Elin Sandelius Mats Sandelius Produktion: Manus: Jan Sundberg Bearbetning & Sångtexter: Elin & Mats Sandelius Regi: Nina Olsson, Mats Sandelius & Ensemblen Scenografi & Kostym: Elin & Mats Sandelius Scenografihjälp: Karl Ingvarsson Musikbakgrunder: Johan Harding Grafiskt & Teknik: Jimmy Thornell Foto: BenFoto, Bengt Nyberg Servering: Johan, Peter & Erik Westermark, m.fl. Bygge: Bengt Olsson, Karl Ingvarsson, Jimmy Thornell, m.fl. Produktionsassitent: Annalena Petersson Producenter: Elin & Mats Sandelius

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar