Laddar

Folkteatern ger guldgubbarna nytt liv

Till sommaren kommer Folkteatern att genomföra dramatiserade stadsvandringar i Ronneby. Nytt för i år är att man inkluderar guldgubbarna som hittades vid Hjortsberga gravfält.

delningar

Det är museipedagoger och skådespelare som tillsammans ska levandegöra historiska skeenden och låta oss möta karaktärer ur historien.

Premiär blir det den 7 juli vid Västra vång i Johannishus där Blekinge Museum fann ett antal små guldgubbar hösten 2013.

För det nyskrivna manuset står Urban Jönsson:

– Man kan förmodligen vänta sig något mer av historisk korrekthet än i revyn där vi gav en i och för sig inte alls orimlig, men föga vetenskapligt underbyggd förklaring till historien om guldgubbarna. Men just att dramatisera historiska episoder tycker jag är roligt. Och vikingatid – tidig medeltid har jag inte provat på tidigare.

Per vandring kommer publiken att erbjudas två eller tre dramatiseringar. I sommar kommer tre vandringar att genomföras.

– På stadsvandringen i Bergslagskvarteren och kring Heliga Kors får man bland andra möta poeterna Ragnar Jändel och Dan Andersson och på Karön träffas nästa generation av Karöseglarna, vars historia vi började berätta vid förra årets vandring, säger Urban Jönsson.

Publiken kommer att bussas ut till Hjortsberga och bussarna avgår från Kulturcentrum.

Relaterade artiklar