Laddar

FMF: ”Flera indikationer på en ljusare framtid”

Fler mäklare är optimistiska till framtiden på bostadsmarknaden.

delningar

Sveriges mäklare är delade i två jämstarka läger. Hälften tror på uppgång, hälften på nedgång av bostadspriserna.

Det visar den mäklarpanel som genomförs av Valueguard i samarbete med Fastighetsmäklarförbundet, FMF. Det är den mest positiva marknadssignalen sedan prisfallet inleddes i september 2017.

Efter en orolig höst och vinter, börskrasch och spekulationer om räntan finns det nu flera indikationer på en ljusare framtid, enligt FMF.

Resultatet från Mäklarpanelen visar att under de senaste fyra veckorna tror knappt en tredjedel av mäklarna, att priserna kommer att gå ned den kommande tremånadersperioden.

Lika många, 30 procent, tror på prisuppgång vilket är en ökning med fem procentenheter jämfört med förra månaden. Fyra av tio mäklare tror på stillastående priser.

– Efter en tung höst med oroliga bostadskonsumenter har prisfallet hejdats i Stockholm och marknaden bottnat ur. Köpare och säljare hittar återigen varandra och försäljningen har gått bra. Mäklarpanelens resultat återspeglar den optimism som allt fler känner. I övriga landet har marknaden varit relativt stabil och tuffat på som vanligt, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

Mäklarnas optimism får stöd av tre viktiga ekonomiska indikatorer:

RÄNTAN – Senast den  5 mars meddelade riksbankschefen Stefan Ingves att de låga räntorna sannolikt lär bestå under lång tid framöver.

AMORTERINGSKRAV – Det nya amorteringskravet som infördes den 1 mars är numera inberäknat när bostadsspekulanter gör sin kalkyl.

EKONOMISK KONJUNKTUR – Den ekonomiska konjunkturen är fortsatt god och inflationen låg.

– Resultatet från mäklarpanelen är ett tecken på att bostadsmarknaden har lämnat den värsta turbulensen bakom sig. Nu ser vi fram emot en stabilisering av den nya prisnivån och fler affärer, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

Relaterade artiklar