Laddar

Flera översvämmade byggnader: ”Det är mycket vatten nu”

Regnovädret orsakar översvämningar på flera håll. Räddningstjänsten har fått rycka ut till flera adresser under morgonen.

delningar

På tisdagsmorgonen drog regnovädret in över Karlskrona och under förmiddagen har räddningstjänsten fått in flera olika larm om översvämningar i källare. Det första larmet var i Hasslö, sedan Ringö, och vid 10.00 kom ett larm från Värmö.

– Vi har varit ute på lite olika händelser. Markerna är mättade helt enkelt med snön och regnet och då blir det extra tryck på fastigheternas dräneringssystem och de dagvattensystem som kommunerna har. Det är överallt just nu, säger Stefan Sjöholm, insatsledare vid räddningstjänsten Östra Blekinge.

Räddningstjänsten ryckte ut till adresserna och fick assistera fastighetsägarna i arbetet med att pumpa bort vattnet. På en adress behövde fastighetsägaren hyra kvar en pump från räddningstjänsten, i väntan på att få bukt med problemet. Men så mycket mer än så kan inte räddningstjänsten göra.

Stefan Sjöholm uppmanar nu fastighetsägare att vara vaksamma och försöka hålla efter systemen så gått det går.

– Det är mycket vatten helt enkelt som sätter press nu. Det man kan göra som  fastighetsägare och markägare är att vara uppmärksam på dräneringssystemen. Och bor man i utsatta områden kanske man ska vara lite extra vaksam var man har sina grejer i källaren så de inte ligger direkt på golvet, säger Stefan Sjöholm och fortsätter.

– Det vilar mycket på fastighetsägaren att ha koll och kanske ha en pump i källaren under en period.

Vilka områden är mest utsatta? – Jag kan inte säga något exakt men när man bor i områden nära havsnivån eller i sluttningar och sänkor så kan man vara mer eller mindre känslig just nu, säger Stefan Sjöholm.

 

Relaterade artiklar