Laddar

Fler svenskar förlorar körkortet

Många har svårt att själva avgöra när man är olämplig som förare, enligt Transportstyrelsen.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Antalet körkort som återkallas i Sverige ökar jämfört med förra året.

Under första halvåret av 2018 återkallade Transportstyrelsen körkort i 17 779 fall. Motsvarande siffra för det första halvåret 2017 var 16 514 fall vilket innebär en ökning på nästan åtta procent.

Precis som tidigare är fortkörning den vanligaste orsaken till att körkortet återkallas.

- Jämför med samma tid 2017 så har vi återkallat fler körkort, men sett över tid anser jag att antalet återkallelser för första halvåret 2018 är normalt, säger Kalle Molnar, ställföreträdande chef för avdelning Körkort på Transportstyrelsen.

Sett till statistiken är det numera färre som förlorar körkortet på grund av till exempel rattfylleri och fortkörning, medan medicinska skäl är en anledning till återkallelse som har ökat rejält de senaste åren.

– Årligen får 55 000 svenskar diagnosen demens eller stroke. Båda dessa sjukdomar kan påverka patientens förmåga att själv avgöra när man är olämplig som förare, säger Lars Englund, chefsläkare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande förra året.

Statistik: Transportstyrelsen.

– Det finns många fler som på grund av sjukdom inte klarar trafikens krav än de som får sina körkort återkallade. Vi har dock under flera år sett en liten gradvis ökning av medicinska återkallelser och det är glädjande att trenden fortsätter, säger Lars Englund.

Återkallelsegrund 4 innebär vanligtvis fortkörning, men kan också innebära körning mot rött ljus eller att man rattsurfat med mobilen i handen i samband med körning. Återkallelsegrunden är den mest vanligt förekommande och står för cirka hälften av alla beslut om återkallelse.

Relaterade artiklar