Fler och större skulder bland äldre: "Ärendena blir fler"

Foto: Mostphotos.

Stor ökning av inkassoärenden i Sverige.

6 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under det andra kvartalet 2018 ökade antalet inkassoärenden i Sverige med 33 procent, jämfört med samma period 2017. Det visar en ny rapport från Intrum, Nordic Debt Collection Analysis. Rapporten baseras på hundratusentals ärenden från Intrums verksamhet i Sverige, Norge, Danmark och Finland – och visar på en stark ökning i antalet inkassoärenden i Sverige. 

- Trots låga räntor och en stark ekonomi blir allt fler betalningar sena. Vi ser att det genomsnittliga beloppet för inkassoskulder har minskat något, men att ärendena blir fler. Det kan vara ett tecken på att svenska hushåll har nått en skuldsättningsgrad som gör att man har begränsade privatekonomiska marginaler, och därmed är mer sårbara inför konjunkturförändringar och räntehöjningar, säger Fredrik Backman som är vd för Intrum Sverige i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten har antalet inkassoärenden som registrerats på personer över 60 år ökat med omkring 50 procent de senaste åren. Det samtidigt som det genomsnittliga beloppet för inkassoskulder bland personer över 50 år ökat med 30 procent. 

- Det faktum att äldre har fler och större skulder kan delvis förklaras med att antalet personer över 60 år stadigt ökar, men personer födda under 1940- och 50-talen är också mer benägna att handla på kredit jämfört med tidigare generationer. Nyligen visade till exempel en sammanställning från Riksbanken att äldres skuldkvot har ökat betydligt under de senaste åren, säger Fredrik Backman.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar