Laddar

Fler äldre kan bli av med körkortet

På kort tid har två allvarliga olyckor skett där äldre suttit bakom ratten. Nu vill Trafikstyrelsen kunna ställa högre krav på äldre förare, och kunna dra in deras körkort.

delningar

TT rapporterar att Transportstyrelsen vill att det ska bli lättare att ställa högre krav på äldre med körkort, samt att dra in deras körkort.

I nuläget i Sverige ska läkare anmäla äldre personer, eller andra patienter, om de inte längre passar som förare. Enligt en undersökning gjord av Transportstyrelsen visar det sig dock att det bara är cirka 10-20 procent av dessa fall som anmäls.

Läkare behöver nämligen inte anmäla sina patienter, om de kommer överens muntligt att patienten inte ska köra bil längre.

– Det är inget bra system vi har, och undantaget gör det skakigare. Men läkarna måste bli mer följsamma med regelverket. Tiotusentals människor blir olämpliga varje år, och doktorerna vill inte hålla i yxan. Ofta har man redan gett en diagnos om en sjukdom som inte är något kul, och då vill man inte vara ännu mer stygg. I den juridiska hanteringen står ju också läkarens namn i anmälan. Många patienter blir arga och byter läkare, säger chefsläkare Lars Englund till TT.

Relaterade artiklar