Fem musikelever tävlar om 15 000 kronor: "Rätt tufft"

Foto: Mostphotos/sucher

Fem utvalda elever från Kulturskolan tävlar under måndagen om ett stipendium.

delningar

Fem utvalda elever från Kulturskolan i Karlskrona tävlar om ett stipendium på 15 000 kronor. På måndag framför de sina stycken inför både jury och publik. Pengarna kommer från Kenneth Strängs minnesfondstipendium och går till en av de musikaliska talangerna. Kenneth Sträng var musiklärare vid dåvarande musikskolan.

– Kandidaterna är elever som har kommit lite längre och har utvecklats i sitt musicerande eller i sin sång. Man kan ansöka om att tävla hos sina lärare och lärarna plockar ut kandidaterna. Man ska ha gått i Kulturskolan hyfsat lång tid och oftast är det elever som är på väg mot fortsatta studier inom musiken som får stipendiet, säger Lenny Mostberg, kulturskolechef till 24Blekinge.se.

De elever som tävlar i år är Klara Lindegren, sång, Arvid Kronmar, piano, Hanna Strand, klarinett, Mauritz Lindström saxofon och Sarah Alisch, fiol.

Stipendiaten utses av en jury som består av Kulturskolans chef, en representant från Musik i Blekinge, två musiklärare från Kulturskolan, en musiklärare från det Estetiska programmet och en kyrkomusiker. Stipendiet delades ut för första gången 1996.

– Eleverna tävlar inför publik och det är en jury som sitter i publiken och bedömer. Det är rätt tufft. De har tio minuter var på sig att presentera sina alster, det vill säga att muntligen presentera dem och sedan spela upp dem. Sedan överlägger juryn och då kommer de två som vann förra året att berätta vad de har gjort för sina stipendiepengar. Sedan meddelas vinnaren, säger Lenny Mostberg.

FAKTA

Här tävlar de fem eleverna:

Tid: Måndagen den 6 maj, klockan 19.00

Plats: Chapmanskolans aula

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar