Fem farliga misstag du aldrig ska begå i köket

Foto: Mostphotos.

Kan få allvarliga konsekvenser – detta ska du undvika:

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Att laga mat kan vara både en konstform och ett stressmoment. Framför allt när ett inbjudet sällskap sitter vid bordet med kurrande magar. Men det finns en del saker du gör i köket som kan vara rent ut sagt farliga.

Här listar Mitt kök fem misstag du bör undvika i köket för en säker matlagning.

1. Använda kniven på fel sätt

Det är viktigt att vara fokuserad under tiden du hackar grönsaker eller skär i kött. Risken är annars att du råkar skära dig själv i händer eller fingrar. Ett bra sätt att undvika skärskador är att vika in fingrarna på den hand som håller i grönsakerna medan du hackar. För att undvika att skära av fingertopparna bör du vika in fingrarna till knogarna och använda knogarna för att stödja kniven och på så vis undvika att skära av fingertopparna.

2. Du bär fel kläder när du lagar mat

Merparten av oss har troligen ingen kockuniform liggande hemma att ta på sig när man ska laga mat. Men vissa klädesplagg bör undvikas i köket. Undvik att laga mat barfota. Det finns risk att du tappar en kniv eller en kastrull med hett vatten på dina fötter. Det finns också risk att varmt fett stänker ner från stekpannan. Ha heller inte för långa och för vida ärmar på din tröja – risken finns att ärmarna åker ner i maten eller att de lägger sig mot en varm platta och fattar eld. Ett annat tips är att sätta upp håret, både för säkerheten och för hygienens skull.

3. Du använder för dåliga knivar

En fara i köket kan vara att använda en allt för slö kniv. Med en oslipad kniv behövs ofta större kraft när du ska skära något, vilket ökar risken för att du slinter med kniven. För att behålla kniven vass bör du inte köra den i diskmaskinen eller förvara den tillsammans med andra bestick. Undvik också att slänga ner kniven i diskhon. Förvara kniven i stället i ett knivställ och diska den för hand. Var noga med att vässa den med jämna mellanrum för att hålla den skarp.

4. Köttet tinas upp på fel sätt

För att undvika att bakterier bildas i maten när du ska tina upp en köttbit, kyckling eller köttfärs är det viktigt att du tinar upp på rätt sätt. Du bör inte lägga köttet du ska tina upp direkt på diskbänken. Säkraste sättet att göra det på är att lägga det i en plastpåse och sedan i en skål med kallt vatten. Därefter ska du förvara det i kylskåpet – om du inte ska tillaga köttet direkt det vill säga.

5. Disktrasan byts inte tillräckligt ofta

Bakterier trivs väldigt bra i en varm och fuktig trasa. Det är därför bra att ofta byta ut din disktrasa. Du bör heller inte använda samma trasa för att torka av skärbrädan som du sedan använder för att torka av diskbänken. En bra måttstock är att byta disktrasa någon gång i veckan. För att torka upp rå kött saft är det bättre att hushållspapper.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar