Få våldtäktsfall klaras upp – Blekinge i botten

Foto: Fredrik Larsson / Mostphotos - Foto: Mostphotos

Åklagare har bara väckt åtal i omkring fem procent av alla anmälda våldtäkter. Samtidigt läggs 40 procent av utredningarna ner utan att den utpekade misstänkte har förhörts.

delningar

Uppdrag granskning har tagit fram alla våldtäktsutredningar mellan 2014 och augusti 2018 och sedan sammanställt hur många av dem som har klarats upp. Sammanställningen visar att det finns stora skillnader i hur många anmälda våldtäkter som har blivit uppklarade – vilket innebär att de har redovisats till en åklagare.

Vid Karlskrona åklagarkammare är det endast drygt fem procent av de våldtäkter som har anmälts som sedan har slutat med åtal. Enligt sammanställningen anmäldes 204 våldtäkter och endast elva av dessa redovisades för en åklagare. Den låga siffran gör att Karlskrona åklagarkammare hör till de sämsta i landet.

Samtidigt läggs 40 procent av utredningarna ner utan att den utpekade misstänkte har förhörts, visar Uppdrag gransknings kartläggning. Det går emot vad som rekommenderas för att förbättra våldtäktsutredningarna då polis och åklagare under 2005 slog fast att den misstänkte i princip alltid ska höras innan en våldtäktsutredning läggs ner.

Åklagarmyndigheten gick under onsdagen ut med ett pressmeddelande med anledning av Uppdrag gransknings program. I pressmeddelandet ville Åklagarmyndigheten klarlägga att om en person är skäligen misstänkt för ett brott är utgångspunkten att personen ska få information om vilket brott det rör sig om och formellt delges och förhöras om misstanken.

"Eftersom varje ärende är unikt är det svårt att i generella termer beskriva vad som är ”skälig” misstanke. Justitieombudsmannen (JO) har uttalat att det krävs att det finns konkreta omständigheter som med en viss styrka pekar på att just den misstänkta personen har begått brottet", står det i pressmeddelandet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar