Expert varnar: Farliga smittan är här

Hostattackerna varierar från milda till så kraftiga att hunden drabbas av kväljningar eller kräkningar, enligt veterinär Ylva Trygger.

4 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Svedea går ut med en varning efter att ha sett ett ökat antal skadeanmälningar kopplade till kennelhosta. Det bekräftas av veterinär Ylva Trygger som tipsar om hur du ska göra om din hund drabbats, men även hur du kan skydda den.

Kennelhosta är egentligen inte en sjukdom, utan ett samlingsnamn på symtom som kan orsakas av flera olika infektionsämnen.

Symtomen är hostningar och nysningar som normalt avtar efter en vecka eller två, men kan hålla i sig längre i sällsynta fall. Sjukdomen är extremt smittsam och har en inkubationstid på 4–5 dagar.

– Djurägaren upplever det ibland som om hunden satt något i halsen som den försöker få upp. Hostattackerna varierar från milda till så kraftiga att hunden drabbas av kväljningar eller kräkningar, säger veterinär Ylva Trygger.

Eftersom kennelhosta är så smittsamt är det viktigt att isolera hundar som uppvisar symtom. Det gäller inte minst på kennlar, under hundtävlingar eller i rastgårdar där många hundar vistas samtidigt.

Människor kan inte drabbas av smittan, men de kan sprida kennelhostan vidare till hundar genom kläder och händer.

– Smittan förs lätt vidare mellan matskålar, via händer och kläder som fått saliv på sig från en sjuk hund. Ett hunddagis som drabbats måste rengöras ordentligt med desinfektionsmedel och sen stå tomt minst en vecka för att inte smittan ska föras vidare, säger Ylva Trygger.

Kennelhosta behöver normalt inte behandlas, utom då hostan är så kraftig att hostdämpande medicin ges. Däremot kan det uppstå följdsjukdomar, till exempel lunginflammation, som kan vara livsfarligt för valpar och unga hundar.

Genrefoto: Mostphotos.

– Det finns vaccin mot kennelhosta, men det är inte hundraprocentigt eftersom det är flera virus och bakterier inblandade, säger Ylva Trygger.

– Hittills har vi framför allt uppmärksammat flera fall i Mälardalen. Men eftersom kennelhosta är så extremt smittsamt, tycker vi att det är på sin plats att gå ut med den här informationen, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkringar på Svedea.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar