EU-valet stundar: Så många förtidsröstade i förra valet

Så såg det ut i Blekinge inför EU-valet 2014.

delningar

På onsdagen inleds förtidsröstningen till Europaparlamentsvalet. Under förra EU-valet 2014 inkom cirka 1,3 miljoner förtidsröster, vilket motsvarar en dryg tredjedel av alla röster, enligt siffror från Valmyndigheten.

– Generellt kan man säga att förtidsröstningen ökar från val till val, säger Maria Nordström, valhandläggare på Valmyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Då fanns den högsta andelen förtidsröstande i Åsele med 61 procent. I kommunerna med lägst andel, stod förtidsrösterna för ungefär en femtedel av det totala antalet röster i kommunen.

– Vi gör inga analyser av valdeltagandet, men det handlar om ett ändrat väljarbeteende. Det verkar vara färre som tycker att det är viktigt att ta på sig finkostymen och rösta på själva valdagen. Det är också ett mer flexibelt samhälle där man förväntar sig att kunna göra saker på språng och när det passar, säger Maria Nordström.

I Blekinge var det under förra EU-valet Karlskrona kommun som hade överlägset flest antal förtidsröster, 9 238 till antalet. Andelen förtidsröster i kommunen i förhållande till samtliga röster låg på 38 procent. Näst flest förtidsröster hade Karlshamns kommun med sina 4 242 stycken. Andelen förtidsröster här var 39 procent.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Grafik: Nyhetsbyrån Siren.

FAKTA

• I Sverige går det att förtidsrösta mellan den 8 och 26 maj.

• För att förtidsrösta behöver man röstkort och id-handling.

• Om man tappar bort röstkortet, går det att beställa ett nytt.

• Det går bara att förtidsrösta en gång, men det går att ångerrösta på valdagen i sin egen vallokal.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar