Laddar

Efter stöldvågen mot äldre – nu släpper polisen signalement

"Bland de fulaste brott man kan begå".

delningar

I helgen drabbades en 85-årig kvinna för åldringsbrott i Bräkne-Hoby.

En ung kvinna knackade på dörren och bad om vatten, vilket den äldre damen ville vara behjälplig med. Då smet en annan kvinna in i lägenheten och stal damens smyckeskrin.

Under söndagen skedde liknande brott på fler håll i södra Sverige.

– Vid samtliga tillfällen har personerna fått påhälsning av två yngre kvinnor och det går inte att utesluta att det finns ett samband mellan händelserna, säger Fredrik Bratt, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

I de flesta fallen är det minst två yngre kvinnor som knackar på och utger sig för att vara från hemtjänsten. De vill komma in i bostaden och ber målsäganden att skriva på någon form av lista.

– Jag tror på strategin att uppmärksamma det här problemet och försöka få anhöriga att prata med sina äldre om den här typen av brott, och att de inte ska öppna dörrarna, säger Fredrik Bratt.

Varför tror du att dessa åldringsbrott fortsätter hända? – Oftast är det kvinnor som blir utsatta och de vill gärna vara hjälpsamma. Och framför allt när en annan kvinna knackar på så tror man kanske inget ont.

Vad tycker du om den här typen av brott? – Det är ett oerhört fult brott. Bland de fulaste brott man kan begå, tycker jag. Sedan är det otroligt sorgligt för många av de äldre som förlorar smycken som kan ha ett stort affektionsvärde för dem, säger Fredrik Bratt.

Nu har polisen gått ut med ett signalement på de misstänkta kvinnorna.

* De bedöms vara i 30-årsåldern.

* Båda två är mörkhåriga. En hade lockigt axellångt hår.

* De talade svenska med kraftig brytning.

* Kvinnorna har mörk hy.

* Båda hade mörka jackor. En hade en knälång jacka.

Man uppmanar den som har sett något i samband med händelsen att höra av sig på 114 14. Vid akuta ärenden ska man ringa 112.

Polisen utesluter inte att de två kvinnorna kan ligga bakom flera av de anmälda stölderna.