Laddar

Efter skelettfyndet – nu startar jakten på DNA

På söndagkvällen tog svampplockare en promenad i skogarna på Ivö utanför Kristianstad. Bara ett 50-tal meter från en grusväg gjorde de en ovanlig upptäckt. Där låg delar av ett skelett som vid närmare undersökning visade sig tillhöra en människa. Polisen spärrade av området och satte det under bevakning. Nu har skelettet skickats i väg till analys på Rättsmedicinalverket i Lund.

delningar

– Vi har tagit fram en lista på cirka 100 försvunna personer och minskat ner det till ett 20-tal personer födda mellan år 1990 och år 2016. Benen är från modern tid, men det är svårt att avgöra exakt hur gammalt det är. Vi har hittat delar av jeans och ett bälte som också ska skickas på analys, säger Nils Norling, presskommunikatör hos polisen.

Enligt Aftonbladet kan skelettet komma från Lelle Hildebrand, Hammerfalls turnéledare som försvann den 25 januari år 1999 från Sölvesborg. Mitt under en konsert på klubben Kartago, belägen i ett industriområde vid Sölvesborgs hamn, gick Lelle Hildebrand ut och sågs sedan aldrig igen. Rockmanagern blev misstänkt för mord och togs in till förhör.

– Vi måste hitta kroppen. Det är inte realistiskt att tro att vi kan fälla någon för mord utan att vi har den, sade kriminalkommissarie Göran Sjösvärd till Aftonbladet bara några månader efter försvinnandet.

En väska som ägdes av Lelle Hildebrand hittades fastfrusen i sjön Immelns södra strand. Det ligger inte särskilt långt från Ivön där det upphittade skelettet fanns. Det kommer dock att dröja några veckor innan polisen kan fastställa vem skelettet tillhör.

– Det är ett gediget arbete som krävs att först få fram ett DNA och sedan matcha med försvunna personer. Ifall det inte skulle vara någon av de 20 personerna på listan, då för vi bredda oss till de ursprungliga 100 försvunna personerna, säger Nils Norling.

Är Cold Case-gruppen inkopplad i fallet? – Det finns en polisiär utredning om skelettfyndet, men man måste fastställa en identitet innan de kan gå vidare. Det kommer att ta någon månad innan det är klart, säger Nils Norling.

På rättsmedicinalverket kommer delarna av skelettet att genomgå en omfattande undersökning. De går noga tillväga för att ta reda på vem de upphittade benen tillhör.

– Man tar in de skelettdelar som finns, ser vilka delar det är, tittar på skador eller ifall det finns sjukliga förändringar. Ifall det bara är ben så skickar vi de till en rättsgenetisk undersökning och får fram ett DNA. Det måste då matchas mot någon och då måste man ha något att jämföra med, exempelvis släktingar från försvunna personer, säger enhetschefen Petra Råsten Almqvist.

Går det att få fram DNA i alla fall? – Ben går det att få fram DNA ifrån, men det beror på hur förstört det är. Ifall det exempelvis har utsatts för vatten eller solljus. Den metod som också är säker är att ta tandavtryck och jämföra med journaler, säger Petra Råsten Almqvist.

Kommer ni också att undersöka ifall det ligger något brott bakom? – Polisen bestämmer själva vad de beställer, men oftast vill polisen ha reda på hur länge skelettet har legat, hur gammalt det är och ifall det har några skador.

De delar av kläder som har hittats i anslutning till kroppen kommer mest troligen att skickas till Nationellt forensiskt centrum för analys.

Text: Henrik Nordell