Laddar

Efter problem med krånglande trygghetslarm - nu agerar kommunen

"Vi måste kunna lita på larmsystemet".

delningar

Funktionsbrister i larmsystemet för runt 230 vårdtagare vid vård- och omsorgsboendena Vidablick, Lindebo och Olsgården har nu fått Ronneby kommun att agera.

På tisdagen sade man upp avtalet med larmföretaget Tunstall AB.

– Vi måste kunna lita på larmsystemet och tyvärr går det inte att säkert säga att det digitala larmsystemet är fullt fungerande. Ronneby kommun häver därför larmavtalet i särskilt boende. Vi tar ansvar för våra brukare och våra medarbetare och har påbörjat ny upphandling av larmsystem, säger Catherine Persson som är förvaltningschef för äldreförvaltningen i ett pressmeddelande.

– Vi har under en längre tid fört dialog med leverantören för att lösa problemen. Trots upprepade felanmälningar och täta leverantörskontakter från kommunens sida har företagets åtgärder inte löst problem fullt ut. Exempelvis går inte alltid alla larm fram. Vidare fungerar inte alltid rörelselarm och så kallade smitlarm. Det nuvarande larmföretaget ska enligt avtal fortsätta leverera larmtjänsten tills ny leverantör är på plats. Ny upphandling pågår och nytt larmsystem beräknas vara på plats inom ca en månad, säger kommundirektör Magnus Widén.

Relaterade artiklar