Laddar

Efter polisens nära döden-upplevelse – 24-åring döms till fängelse

Bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Arne Forsell/Bildbyrån. - Foto: Bildbyrån

När en polisman gjorde stopptecken gasade föraren istället på och höll på att allvarligt skada polisen.

delningar

Det var i början av juni 2017 som ett sällskap färdades i en personbil. När personbilen körde på Sölvesborgsvägen, på infartsleden till Karlshamn, ställde sig plötsligt en polisman i vägen för dem och signalerade åt dem att stanna.

Polismannen genomförde en hastighetskontroll på vägen tillsammans med några kollegor och var klädd i en reflexväst. Men föraren, en 24-årig man, stannade inte bilen. Istället ökade han farten och körde rakt mot polismannen.

Polismannen kastade sig åt sidan och bilen körde vidare. En patrull satte efter föraren, som fortsatte i högt hastighet i riktning mot McDonalds, i fel körfält. Slutligen lyckades patrullen få stopp på bilen i höjd med hamburgerrestaurangens parkering.

Polismannen som nästan blev påkörd kände efter händelsen smärta i foten och tror att han kan ha blivit träffad innan han hann han kastade sig undan. Han har i förhör beskrivit händelsen som en nära döden- upplevelse där han efter den nära olyckan ska ha skakat så pass att han inte kunde stå upp.

I förhör har föraren sagt att han inte såg någon reflexväst på personen, att det var mörkt och att han inte uppfattade att det var någon polis på vägen. Men både polisen och vittnen har upplevt att det var nära att polismannen träffades av bilen.

Medresenärer i bilen har vittnat om att de såg en polis i reflexväst. I senare förhör hade dessa personer däremot ändrat sig och lämnat uppgifter om släckt gatubelysning och ingen reflexväst. Men tingsrätten bedömer dessa uppgifter som efterhandskonstruktioner.

Tingsrätten anser att den bevisning som redovisats visar på att mannen kört rakt mot polisen och att det inte kan ha varit något tvivel för mannen om att en polisman stod på vägen då han bar en gul reflexväst och gjorde stopptecken. Handlingen har gjort att det funnits en stor risk för att polismannen skulle få svåra kroppsskador, vilket mannen borde ha insett.

Det är därför styrkt att mannen haft uppsåt att skada polisen, och hade han kört på polismannen hade det bedömts som grov misshandel. Han ska därför dömas för försök till grov misshandel samt grov vårdslöshet i trafik.

Enligt tingsrätten bedöms även vårdslöshet i trafiken som grovt eftersom mannen genom sitt körsätt uppsåtligen, eller av grov oaktsamhet, visat likgiltighet inför andra människors liv och egendom.

24-åringen, som sedan tidigare förekommer i belastningsregistret under 17 avsnitt, döms nu till ett års fängelse. Han ska även betala skadestånd till polisen.

Relaterade artiklar