Laddar

Efter hundmisshandeln – ägare får förbud

Efter den uppmärksammade hundmisshandeln på Kungsmarken så förbjuds ägaren från att ha hund och måste göra sig av med de hundar han har hand om.

delningar

Den uppmärksammade hundmisshandeln på Kungsmarken i Karlskrona väckte starka känslor tidigare i sommar och ledde till flera anmälningar.

Mannen slog sin hund, kastade den i marken och bet den för att den inte ville lyda honom. Och allt fångades på film.

”Hunden var undergiven under hela filmsekvensen, men den hade inget aggressivt beteende. Största problemet var händelsen då mannen låg över hunden och orsakade den smärta. Hundens beteende kunde tolkas som att den varit med om liknande tidigare”, står det i Länsstyrelsens beslut.

Länsstyrelsen bedömer att mannen utsatt hunden för både psykisk och fysisk misshandel.

”Hunden utsattes för en enorm press och var inte enbart undergiven utan även rädd. Det var inget livshotande, men ett onödigt lidande både psykiskt och fysiskt. Tidsförloppet var långt och hunden var rädd länge.”

Efter misshandeln av hunden har det beslutats att mannen förbjuds från att äga hund. Han måste även göra sig av med samtliga hundar som han har hand om.

 

 

Det här innebär hundförbudet rent konkret.

Har en person förlagts med hundförbud får den inte självständigt;

utfodra eller vattna hundar

rasta hundar

vårda eller sköta hundar

arbeta med eller träna hundar

transportera hundar

äga hundar

ha ett faktiskt inflytande över hanteringen av hundar

Om någon som äger en hund låter personen med hundförbud ha hand om den, trots att denne känner till att personen har förbud att ha hand om hund, kan Länsstyrelsen omhänderta hunden.

Källa: Länsstyrelsen.