Laddar

Efter foderkrisen – butikerna i Blekinge ger stöd

Det behövs mer foder till korna. - Foto: Mostphotos

Butikerna i Blekinge har beslutat sig för att hjälpa lantbrukare efter foderkrisen.

delningar

Efter sommarens ihärdiga torka har skörden blivit en katastrof för många av lantbrukarna i Sverige. Det har lett till en brist på foder för bland annat kor och hästar. Jordbruksverket, regeringen och LRF har nyligen gått ut med en uppmaning om att rädda den skörd som kan.

Nu går konsumentföreningen Coop Kristianstad-Blekinge också ut med en uppmaning. 18 av deras butiker i nordöstra Skåne, mellanskåne och Blekinge kommer att skänka överbliven mat som kan användas till foder för djur.

– Det har skrivits mycket om bristen på foder. Det finns ett stort behov hos bönderna. Då vill vi som återförsäljare hjälpa dem genom att bland annat skänka de frukt och grönsaker som annars hade gått till biogas, säger försäljningschefen Per-Ola Färdig.

Inom Blekinge län är det Coop-butikerna i Sölvesborg, Kallinge, Nättraby, Rödeby och Hasslö som är med i samarbetet. Så här skriver de i ett inlägg på sociala medier och på skyltar som placerats i anslutning till butikerna:

”Vi jobbar ständigt med att minska vårt matsvinn och vill nu gärna skänka det vi kan till er som är i behov av mat till era djur. Ni vet ju bäst vad era djur kan äta, så kontakta en butik på er ort. Berätta vad ni kan ta emot så sätter vi undan detta till er så ni kan hämta upp det hos oss.”

– Vi tog kontakt med LRF för att fråga hur vi kunde hjälpa till, då uppmanade de oss att genomföra detta. Lantbrukarna själva vet bäst vad deras djur kan äta. De kan ringa till oss, så berättar vi vad vi har, säger Per-Ola Färdig.

Deras inlägg på facebook har delats både på butikernas egna sidor och i den slutna gruppen Foderhjälpen 2018, där det finns 21 000 medlemmar. Responsen har varit enorm. "Det här tycker jag är en fantastisk insats när vi har denna torkan och det är svårt att få fram foder till djuren!! Vädrets makter rår ingen på", skriver en av kunderna.

– Ifall vi i branschen kan hjälpa till så ska vi göra det. Det är en situation som ingen hade kunnat förutspå, säger Per-Ola Färdig.

Relaterade artiklar