Laddar

Efter extrema torkan – så ser skördeprognosen ut

Foto: Therese Pettersson - Foto: Pressbild

"Vi fick en del lokala skurar i regionen, men de kom för sent."

delningar

Den extrema torkan och det varma vädret under våren samt sommaren har lett till att varken höst- eller vårsådda grödor utvecklats optimalt. Lantmännens skördeprognos visar på totalt 4,2 miljoner ton för den svenska skörden i år. Det är den lägsta siffran sedan 1992. Hektarskördarna är cirka 30 procent lägre än sittet för de senaste fem åren.

‒ Vi fick en del lokala skurar i regionen, men de kom för sent, säger Fredrik Bodin, regionchef Syd, Lantmännen Lantbruk i ett pressmeddelande.

Den minskade skörden kommer innebära stora inkomstbortfall för lantbrukare i landet. 

‒ Vi är nu i en situation där Sveriges lantbrukare kommer att drabbas ekonomiskt av rådande vädersituation och den förväntade skördeminskningen. Lantmännen följer situationen noggrant och vi gör vårt yttersta för att underlätta för våra medlemmar, genom att bland annat vara flexibla med de spannmålsavtal vi har med lantbrukarna, säger Elisabeth Ringdahl, divisionschef på Lantmännen Lantbruk.

I södra Sverige har skörden påbörjats. Lantmännen har börjat ta emot höstkorn och skörden av raps startade i början av juli, vilket är ett par veckor tidigare än normalt.

‒ Rapsen har, till skillnad från stråsäd som exempelvis vete och korn, en stor pålrot och bör stå emot torkan bättre än stråsäden. Utsikterna för rapsen ser därför bättre ut än för övriga grödor. För stråsäden förväntar vi oss betydligt lägre avkastning, av sämre kvalitet än normalt, säger Fredrik Bodin.

Relaterade artiklar