Laddar

Efter dödsolyckan: På lördag spelas minnesturnering

I helgen hedras de fyra omkomna fotbollsungdomarna.

delningar

Till minne av de fyra omkomna fotbollskillarna som omkom i en bilolycka år 2000 från Ronneby spelas i helgen en inomhusfotboll-turnering i staden. Det är andra året i rad den spelas och kommer att innehålla 15 lag. Platsen är Ronneby Sporthall.

– Det är jätteroligt. Det känns hedrande att få arrangera den, då anhöriga till familjen ställt sig positiva till det, säger Egzon Zogaj, ordförande i det FC Iliria som står som arrangör.

Förra året hölls ett tal för de omkomna och en tyst minut. Något liknande kommer att ske även i år.

– Det är viktigt att det framgår varför vi arrangerar den här turneringen. Budskapet måste fram, menar Egzon Zogaj.

Kopplingen till de omkomna är tydlig. Egzon känner två av de omkomnas familjer och en av bröderna har själv spelat med FC Iliria – Labinot Kelnendi.

– Deras familjer bor i Ronneby. De var på plats förra året och kommer förmodligen var på plats även i år, berättar Egzon.

Hur tror du de hade känt om de visste att en turnering spelades i deras ära? – Jag tror de hade uppskattat det och blivit glada. Att få en turnering arrangerad i sitt namn, 17 år efter att det hände hade nog känts bra.

Förra året blev en stor succé.

– Familjerna till de omkomna var nöjda och det är jätteroligt. Det var verkligen skönt att det flöt på och jag tror det kommer bli bra även i år.

Förr om åren var det albanska föreningen Flaka som höll i turneringen. Då var det en av södra Sveriges största inomhusturneringar.

– Det vill vi igen. Men man måste börja någonstans, menar Zogaj.

Även lag utanför Blekinge kommer att delta.

– Det är skitkul och de drar samtidigt med sig mycket publik. Det är också det som är tanken, att folk ska lära känna varandra och umgås. Ett mångkulturellt utbyte.

De som gjort turneringen möjlig är förutom Egzon Zogaj, Xhavit NezirajSami Dobrolluka, Granit Smajli och Armend Selmani.