Dryga böter – om du gör vanliga vintermissen

Genrefoto: Mostphotos. - Foto: Mostphotos

Här är vinterns värsta missar – så mycket kan du tvingas betala.

delningar

Nu under vintern är det många bilägare som får erfara eländet med centimetertjocka islager på rutorna och igensnöade bilar.

Men att hålla din bil is- och snöfri är viktigare än vad många kanske inser.

Det är nämligen olagligt att köra omkring med ett lager snö på biltaket eller motorhuven som kan släppa och blåsa av, rapporterar SVT Nyheter.

– Andra bilister kan tappa sikten. Det är ganska allvarligt. Om man ser att det drabbar andra kan vi ingripa, säger Barbro Ottestam vid trafikpolisen i Västmanland till nyhetssajten.

Det potentiella straffet för brottet är hela 1 500 kronor och räknas i många polisdistrikt som ”bristfälligt förankrad last” i trafikförordningen. Det finns dock inget exakt mått på vad som är "för mycket" snö vilket gör att det är upp till polisen att göra om det är en farlig mängd snö på ditt biltak.

Rutor som inte är ordentligt skrapade kan också leda till dryga böter. Här finns inte heller någon lag över exakta andelar av rutorna som måste vara skrapade, men framrutan, de främre sidorutorna och backspeglarna måste vara snö- och isfria så att du kan se ut ur fordonet ordentligt.

Beroende på hur allvarlig företeelsen är kan du få dagsböter och eventuellt indraget körkort. Ofta slipper bilister dock undan med en varning, men det kan handla om flera tusen kronor i böter.

Det är dessutom viktigt att tänka på att registreringsskylten och billyktorna inte får vara täckta av snö. En ej synlig registreringsskylt kan du behöva betala 1 500 kronor i böter för och upp 1 600 kronor för en igensnöad lykta, beroende på vilken lykta det gäller.

Det många inte heller vet är att du kan få fortkörningsböter även om en hastighetsskylt är igensnöad så du inte kan se hastigheten.

Som tumregel gäller en hastighetsskylt även om den är översnöad.

Fartöverträdelser där föraren hävdat att den tillåtna hastigheten inte gått att se har varit uppe i rätten ett antal gånger. Domstolarna har dömt olika från fall till fall, beroende på om överträdelsen uppfattats som uppsåtlig eller inte.

Beroende på hastighetsöverträdelsen kan du alltså få upp till 4 000 kronor i böter eller i värsta fall indraget körkort för detta brott.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar