I samarbete med annonsör

Detta ska du tänka på om du går i tankar på att köpa eller sälja bostad framöver

Experten: ”Just nu är det en bra marknad”

delningar

I hela den sydöstra regionen råder för tillfället ett ganska lågt utbud på bostäder. Samtidigt är antalet

spekulanter förhållandevis stort, vilket innebär att det finns fler villiga köpare än det finns bostäder till salu. Det gynnar säljaren som för tillfället har goda utsikter att göra en bra affär.

- Som det ser ut nu är det ett bra säljläge för den som går i de tankarna. Köparna finns där, säger Petter Hellström, försäljningschef på Svensk Fastighetsförmedling Sydost.

Våren och perioden efter påsk brukar annars tendera att vara populär bland hus- och villasäljarna som vill visa sin trädgård från den bästa sidan. Det kan självklart vara en bra idé, men en liten risk finns eftersom många plötsligt tänker likadant.

- Det innebär återigen att just nu är en bra marknad, men vi vet inte hur det ser ut om några veckor när grönskan slår ut.

Samtidigt påpekar han att andra perioder på året är underskattade. Sommarmånaderna, som ofta brukar vara lugna och stillsamma på säljfronten kan vara gynnsamma för den som går emot strömmen.

- Det är en tid när utbudet brukar minska. Men som det ser ut idag finns det inte den här industrisemestern längre och av erfarenhet vet vi att det görs jättemånga affärer, även under sommaren. Köparna finns där ändå och det är ett lite förlegat tankesätt, säger Petter Hellström.

Framtiden på bostadsmarknaden ser enligt prognoserna stabil ut och har gått från att vara dramatiskt stigande 2017 och ett antal år dess för innan till att plana ut och bli mer jämn under 2018.

- Många tror att 2018 var ett dåligt år men i stort sätt var priserna identiska med 2017 som vi alla vet var ett rekordår. Det vi ser nu är att både köpare och säljare har vant sig vid att prishöjningarna inte är lika stora längre och att bankerna ställer hårdare kreditkrav. Det har gjort att det som styr idag är det faktiska behovet av att byta bostad och vi kan se att köpare och säljare har hittat varandra på marknaden. Det är en mer stabil och balanserad marknad, med utrymme för goda affärer på båda hållen, säger Petter Hellström.

För den som ska ge sig in på bostadsmarknaden under våren gäller det att vara väl förberedd, oavsett om det är försäljning eller köp som är på gång.

Petter Hellström understryker även vikten av att välja rätt mäklare, får att kunna göra en så bra affär som möjligt.

- Det gäller att man som säljare anlitar en mäklare som är engagerad och skicklig. Som har både lokal och regional kunskap. Mäklaren måste ha tillgång till de främsta produkterna och tjänsterna och ska kunna bygga den bästa lösningen utifrån säljaren och kundens unika unika situation. Med alla redskap och metoder vi har ska vi kunna plocka fram en skräddarsydd lösning. Det är många parametrar att ta hänsyn till när människor byter bostad. Det kan vara både glädje och sorg inblandat och det gäller att planera i tid och ha en bra kontakt med mäklaren.

För köparen handlar förberedelserna om att ha finansieringsbiten och lånelöfte klart innan man ger sig in i budgivningen. Annars är det stor risk att man missar drömboendet på grund av väntetid hos banken. Äger man dessutom en bostad sedan tidigare är det viktigt att man kommer igång med försäljningen av den i rätt tid.

- På Svensk Fastighetsförmedling har vi en tjänst som heter ”Läge+” som innebär att vi förbereder försäljningsarbetet. Då har vi samlat på oss kunder och ibland börjat marknadsföra objektet innan det går ut till aktiv försäljning för att generera maximalt betalt för säljaren.

När det väl är dags för visning gäller det att vara på tårna och inte vara rädd för att fråga.

- Våga vara frågvisa på visningen. Ställ alla frågor du kan, det finns inga dumma frågor. Vårt jobb som mäklare är att skapa en stark trygghet för vad man köper så att köparen vågar ge sig in i budgivningen och också betala bra, avslutar Petter Hellström.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar