De lanserar fototävling i Blekinge: "Det är kanonkul"

Jonas Eckerbom - Foto: Ola Åkeborn. / Kamera - Foto: Mykhailo Polenok / Tjej - Foto: Ruslan Kudrin

Tävlingen "Årets Blekingebild 2019" är öppen för alla.

delningar

I sommar lanserar Blekinge museum fototävlingen "Årets Blekingebild 2019". Med tävlingen vill man tillsammans med allmänheten göra en fotografisk samtidsdokumentation av livet i Blekinge 2019.

– Det är många som fotar idag, det är så himla stort, och att alla är fotografer brukar man säga. Tävlingen är ett sätt att lyfta fotografi som konstform till en liten högre nivå. Det handlar inte om instagrambilder och flödet som hela tiden är på telefonen. Här är tanken att det blir mer hur det var att fota förr. Att man anstränger sig för att ta en bra bild, säger Jonas Eckerbom, 1:e antikvarie/foto vid Blekinge museum.

Inriktningen på tävlingen är dokumentärfoto på temat stadsliv.

– Tanken är att börja med ett enkelt tema som är lätt att anamma. Vi kommer att vilja ha bilderna som de är och inga montage. Givetvis får man gå in och ändra skärpning och konstraster, men manipulerade bilder är vi inte intresserade av. Inte denna gången men kanske nästa år då temat är ett annat.

Tävlingen startar i juni och avslutas i augusti 2019. Under oktober kommer en namnkunnig jury att utse en första-, andra- och tredjeplats som kommer att få fina priser. Alla inskickade bilder kommer att sparas i museets arkiv för framtiden. 

– De vinnande bidragen kommer att ställas ut en period på Blekinge museum efter tävlingen. Bilderna kommer att ramas in fint och visas på museet och därefter kommer fotograferna få hem sitt inramade bidrag. Vi kommer även att ha pengar i potten som en liten morot.

Det är första gången som Blekinge museum anordnar fototävlingen och Jonas hoppas att det blir en av många.

– Jag hoppas att det här kan bli återkommande varje år och att det blir en grej av det. Att folk snackar om det och att det blir diskussioner om vem som vinner årets Blekingebild.

Tävlingen är öppen för alla, professionell som amatör, men du som deltar i tävlingen måste vara myndig eller ha målsmans tillstånd. De tävlande bidragen skall vara tagna i Blekinge under 2019.

– Jag hoppas att det är många som kommer att delta. Det är kanonkul det här! 

FAKTA

Tävlingen pågår mellan juni-augusti 2019 och under oktober utses första, andra och tredje pris.

1:a pris: 7 000 kr + bokpaket 2:a pris: 3 000 kr + bokpaket 3:a pris: presentkort i museets butik á 500 kr + bokpaket

Juryn bestående av Anna Tärnhuvud-Wande, Mattias Mattisson, Ola Åkeborn, Magdalena Caris och Jonas Eckerbom.

Instruktioner och tävlingsregler

Din bild måste vara tagen i Blekinge. Den skall vara tagen under 2019. Max 3 bilder per deltagare. Endast digitala bilder i jpg-format med en bildstorlek om 300 pixlar per tum, pixeldimension minimum 3000 pixlar på längsta sidan. Fotograferar du analogt vill vi ha en skannad kopia av bilden.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar