Laddar

De har gjort årets bästa semla

På tisdagseftermiddagen avslöjade Sventonsällskapet Semlan vilken som är Karlskronas godaste semla.

delningar

För andra året i rad är det Elsas Café i Karlskrona som plockar hem titeln.

På fettisdagens eftermiddag skedde prisutdelningen på Ronnebygatan 30.

Motiveringen lyder: 

”Efter tre år med placeringarna tvåa, etta och etta visar Elsas att man trots nya ägare bibehåller en väldigt hög kvalitet och inte lockas ta genvägar via halvfabrikat eller konstgjorda så kallade semmelbakelser. Äkta och högklassiga råvaror används rakt igenom vilket tydligt märks i smaken. Grädde och den äkta mandelmassan i harmoni med en luftig och smakrik bulle gör att Elsas semlor blir en ”Elsa” för själen.”

– Vi är självklart glada, säger Johanna Wiktorsson.

– Jag tror att mycket av hemligheten ligger i mängden kardemumma. Vi maler all vår kardemumma själva, säger Isabell Johnsson.

– Det är en luftig semla, inte så kompakt, tillägger Johanna.

Elsas har ju nya ägare, har ni det hemliga receptet inlåst någonstans?

– Ha ha. Nej, receptet är inte hemligt, skrattar Johanna.

2017 blir sjätte året i rad som den godaste semlan i Karlskrona ska utses.

Juryns medlemmar har sedan några veckor innan jul satt sig ner för att försöka komma till en konklusion men det kommer att vara jämnt ändå in på upploppet under fettisdagens eftermiddag, avslöjar man.

För att vara kvalificerad att delta i tävlingen måste semlorna bakas av deltagande café/konditori samt att det skall finnas tillgång till kaffeservering.

Media informerades om årets vinnare redan vid 10-tiden i förmiddags och klockan 13.30 skedde prisutdelningen. Samma information gick ut till samtliga medier men tidningen Sydöstran valde att skriva en artikel om årets semlevinnare redan i förmiddags.

– Vi kan inte påverka vad media skriver, alla fick samma information men det är klart att man tar en stor chansning. Vi hade ju enbart bestämt platsen för prisutdelningen, säger Bosse Lindström från Sventonsällskapet Semlan. 

Olle Klein som också sitter med i juryn är mer kritisk till Sydöstrans agerande:

– Vi tycker det är tråkigt när det varit lite av en tradition att avslöja det samtidigt för alla. Sydöstran har valt en annan väg än den vi önskar och vi får kanske se över hur vi meddelar media.