Laddar

De är först ut med julmust i länet: ”Det är löjligt”

Trots fjolårets reaktioner – butikerna börjar tidigt.

delningar

Under fjolåret rapporterade 24Blekinge om hur Coop i Nättraby köpte in 192 flaskor av företagets egen julmust under vecka 40. Tilltaget väckte en del reaktioner åt båda håll.

– Jag tycker att det är löjligt. Det är på tok för tidigt. Det är fan inte klokt, sa kunden Anders Bäckström då.

Butikschefen Mikael Eklund menade att vecka 40 inte var för tidigt och berättade att flera kunder hade frågat efter julmusten. Detta år siktar butiken återigen på att plocka in julmusten under vecka 40.

– Det är några veckor dit och ingen har frågat om det, vad jag vet. Vi brukar plocka in en halv pall med 192 flaskor. Det brukar vara så vi gör, säger Mikael Eklund om årets planer.

Tillsammans med City Gross i Karlskrona lär man vara först i Blekinge av de större affärerna att erbjuda julmust. Även där kommer siktar man kring vecka 40 som försäljningsstart.

– Det är inte så många veckor dit men det är likadant för vår del. Det släpps ju då och då hakar vi på. Det är nästan hetast och roligast i början. Det säljs ju men det ökar i takt med att säsongen kommer närmare, säger butikschefen Henrik Stenmark som tror att andra City Gross-butiker kör på samma stuk.

Willys i Karlskrona däremot väntar lite längre och kring vecka 43-44 kan man börja sälja julmust.

– Jag tror inte att det går att få så mycket tidigare för oss, rent logistikmässigt. Det handlar om försäljning per yta och det är ingen hög försäljning så års. Då förstör man den ytan och kan ha något bättre där, butiksmedarbetaren Stefan Olofsson.

Ica Maxi i Lyckeby siktar på vecka 41 även detta år medan butiken i Olofström säger att vecka 42 är ett trolig julmuststart.

– Det blir att det kommer tidigare och tidigare så det gäller att vara med i början. Förut var det vecka 44 men nu har det krupit ner, säger Mats Olsson, Ica Maxi i Lyckeby.

På Ica Maxi i Ronneby anger man vecka 42 som en ungefärlig start och Willys i Karlshamn säger samma sak. Coop Konsum i Sölvesborg tror på vecka 41-42.

– Vecka 40 har vi inte och så tidigt kan vi inte få det levererat. Det är en säsongsprodukt som finns i butiken men det är inte alltid man drar fram den. Fast jag har redan haft kunder som frågat efter must. Det är mycket trevligt att man känner suget men produktionen har inte kommit i gång ännu, säger Coop Konsums butikschef Mattias Moberg.

Tidigast i landet kan Coopbutikerna i Örebro och Askersund vara. Enligt Aftonbladet och Expressen drog man i gång med julmustförsäljningen redan den 4 augusti.

Relaterade artiklar