Laddar

Därför får kommunen diplom av ministern

60 kommuner och landsting i landet har under förra året köpt in mer än 30 procent ekologiska livsmedel. I veckan fick de därför ta emot diplom av civilminister Ardalan Shekarabi (S). Karlskrona är en av kommunerna som prisas.

delningar

Det handlar om att köpa in 30 procent eller mer ekologiska livsmedel till verksamheten för att nå upp till målet och erhålla ett diplom.

59 av Karlskrona kommuns kök är sedan i juni i år KRAV-certifierade.

47 av köken är certifierade på första nivån, vilket innebär att minst 25 procent av alla inköpta livsmedel ska vara antingen KRAV-märkta, ekologiska eller MSC-märkta, skriver organisationen KRAV på sin hemsida.

Bäst i landet blev Vellinge kommun med hela 80 procent ekologiska inköp under fjolåret.

– I höstas presenterade regeringen ett nytt nationellt mål för offentlig sektor att sträva mot, nämligen 60 procent ekologiska inköp till 2030. Tillsammans med Ekomatcentrums mål på 50 procent ekologiskt till 2020, och alla lokala mål i 85 procent av landets kommuner, landsting och regioner kommer Sverige att fortsätta leda den ekologiska utvecklingen i offentlig sektor, tror Eva Fröman, som är verksamhetsledare på Ekomatcentrum som är en ideell förening som arbetar med frågor kring miljö och hålbars livsmedel.

Relaterade artiklar