Därför dör laxen i länet

Under 2016 har Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, gjort ett omfattande utredningsarbete för att hitta orsakerna bakom sjuk och död laxfisk i bland annat Mörrumsån.

delningar

Nu tror forskarna att det är virus- och bakterieinfektioner hos fiskarna som är bidragande faktorer.

– Vi har sommartid sett lindriga till kraftiga hudblödningar på lax i de undersökta vattensystemen, och fiskar i senare stadium av sjukdomen blir svampangripna. I Torneälven förekom också en hög andel sår, bland annat av mekaniska skador efter till exempel sälangrepp. Under hösten har det varit klassiska svampangrepp med undantag för undersökt fisk från Stockholms ström, säger Charlotte Axén, forskare vid SVA, i ett pressmeddelande.

Genteknik gav indikationer på två typer av virus, herpes- respektive iridovirus, på nio av nio undersökta fiskar.

– Båda dessa virusgrupper kan orsaka blödningar och sår. Vi kan dock inte säkert säga om det rör sig om en virusepidemi; då krävs att vi analyserar ett mycket större antal prover. Utifrån våra fynd bedömer vi att den fiskdöd och sjuklighet på fisk som vi såg i flera vattendrag 2016 med stor sannolikhet berodde på någon form av infektion hos fiskarna.

Att problemen försvinner när det blir varmare i vattnen stödjer teorin om att infektioner ligger bakom fiskdöden.

– Tiaminbrist (B1-vitamin) förs ibland fram som orsak till fiskdöd, men de symptom vi sett har aldrig beskrivits som kopplade till detta. Det har länge varit känt att Östersjölaxen lider av tiaminbrist med dödlighet på avkomman (så kallad M74). Högst var dödligheten på 1990-talet, men då sågs inte infektionsepidemier bland vuxna laxar. Vi kan inte helt utesluta att tiaminbrist finns i bakgrunden – men – med tanke på den långa historien med tiaminbrist så bedöms detta vara en mindre viktig faktor för de senaste årens laxdöd, säger Charlotte Axén.

 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.