Då kan skatten sänkas – här är vinnarna

Totalt beräknas kostnaden för förslaget uppgå till över fyra miljarder för staten.

delningar

Under torsdagsförmiddagen lämnade övergångsregeringen över budgetpropositionen för 2019 till riksdagen, eftersom ingen ny regering har tillträtt ännu.

Bland annat föreslås sänkt skatt för pensionärer och påverkar drygt en miljon personer, enligt Regeringen.

Förslaget innebär att skatten sänks från 1 januari 2019 för personer äldre än 65 år med inkomster mellan cirka 17 000 och 98 000 kronor i månaden.

För den med en månadsinkomst på 25 000 kronor blir skattesänkningen ungefär 350 kronor i månaden. Samtidigt höjs skatten för drygt 8 500 pensionärer med en förvärvsinkomst över drygt 98 000 kronor per månad.

Genom förslaget tas hälften av den skillnad som i dag finns i beskattning mellan löneinkomst och pension bort. Sänkningen sker genom att förstärka det så kallade förhöjda grundavdraget.

Förslagets kostnad för staten beräknas till 4,17 miljarder kronor per år.

De begränsade befogenheter som en övergångsregering har gör att den budget som lämnas utgår från tidigare riksdagsbeslut och kan justeras när det finns en ny regering på plats.

– Det här är en avskalad budget utan partipolitisk inriktning som ger goda förutsättningar för en ny regering att föreslå ändringar utifrån sin politiska inriktning, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Källa: Regeringen.

FAKTA

FAKTA

Vid utformningen av budgetpropositionen för 2019 har särskilda principer tagits fram, som även tillämpats på statens inkomster. Förslaget om sänkt skatt för personer över 65 år följer principen om lagförslag som är politiskt okontroversiella och som inte kan genomföras under pågående budgetår, och har inkluderats då det råder politisk samsyn om förslaget.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar