Laddar

Butiker främjar cannabisanvändning: ”En hel generation kommer gå förlorad”

Många butiker i Karlshamn säljer långa rullpapper. Och det är inte ovanligt att minderåriga köper dem. "Majoriten som köper, gör det inte för att rulla tobak, utan cannabis. Jag tycker att det är dags att sätta ner foten", säger Emanuel Norén (M).

delningar

Långa rullpapper med till exempel tillhörande cannabisfilter säljs i många kiosker och butiker i Karlshamn. Emanuel Norén (M), i Karlshamn har besökt några av butikerna som säljer rullpapper. Han är förbannad över lättillgängligheten.

– De ligger väl synliga. Cannabisfilter är ett litet papper som läggs i början av jointen. Röken är så varm när du drar in den så filtret kyler ner den lite. Det finns till och med färdigrullade i konform. Det är sjukt. Det saknas bara en manual, säger Emanuel Norén.

Han menar att det är uppenbart vilken målgrupp som köper produkterna.

– Det är varken olagligt att köpa eller att sälja den här typen av rullpapper, man behöver inte ens ha fyllt 18 år. Jag tycker att butiksägare borde ta mer ansvar över vilka de säljer dessa rullpapper till, förklarar Norén och fortsätter:

– Majoriten som köper, gör det inte för att rulla tobak, utan cannabis. Jag tycker att det är dags att sätta ner foten och göra det så obekvämt som möjligt för ungdomar i denna fråga.

Norén tycker att det borde vara olagligt. Han vill att föräldrar ska bli mer uppmärksamma och medvetna om hur lätt det är att få tag på rullpapper.

– Jag kommer att skicka en skrivelse till berörda butiker. Om man inte regerar nu och inser allvaret kommer en hel generation att gå förlorad.

24Blekinge har besökt en av butikerna som säljer produkterna. Butiksägaren som vill vara anonym säger att efterfrågan på långa rullpapper är mycket stor.

– Det kommer både in äldre och yngre personer. Så länge det är lagligt kommer vi att fortsätta att sälja till alla som vill köpa. Vi ser inget fel i det och tycker inte att vi har något ansvar, säger butiksägaren.

Kommunens alkoholhandläggare Ameli Hultman, har bland annat tillsyn av tobak och folköl som säljs i butiker i Karlshamn. Hon berättar att man i tisdags gjorde en tobakstillsyn tillsammans med polisen.

– Vi var väldigt tydliga med att det inte är bra att man säljer dessa produkter till minderåriga. Vi rekommenderar butiker att sluta sälja långa rullpapper med bland annat tillhörande cannabisfilter. Men vi kan inte göra så mycket mer än att vädja, eftersom att det är lagligt, säger Ameli Hultman.

Att en butik säljer produkterna menar hon främjar ungdomars användning av cannabis.

– De flesta vi talade med höll med om att man inte skulle sälja till minderåriga. Vi kommer att hålla ett extra öga på butiker som säljer långa rullpapper och göra fler tillsyner, säger hon.

Relaterade artiklar