Laddar

Blekingetrafiken höjer biljettpriserna

Till vintern kan det bli dyrare att åka med buss i Blekinge. Genom en prishöjning planerar Blekingetrafiken att öka sina intäkter med flera miljoner kronor.

delningar

Blekingetrafiken planerar ny prishöjning. Redan till vintern kan priset på enkelbiljetter med buss i Blekinge komma att höjas, skriver Sydöstran. Prishöjningen på enkelbiljetten på en krona ska öka Blekingetrafikens intäkter med 3,7 miljoner kronor. 

Pär Welander, trafikplaneringschef vid Blekingetrafiken säger till Sydöstran att höjningen beror på att det behöves mer intäkter till kostnaden för bränsle och personal.

– Blekingetrafikens verksamhet finansieras av biljettintäkter och ska vi täcka de kommande kostnadsökningarna så krävs det en höjning, säger Pär Welander, trafikplaneringschef vid Blekingetrafiken till Sydöstran.

Resekortet Period för 30 dagar påverkas inte av prishöjningen, utan behåller sitt nuvarande pris. Skärgårdstrafikens biljettpriset på sommaren kommer inte heller förändras.

Blekingetrafiken ska däremot höja priserna på enkelbiljetterna under höst, vinter och vår, enligt ett förslag, med en krona för zonerna 1 och 3-10. Höjningen ska ske den 10 december. Detta gäller även färdtjänstresorna.

– Åker man från Lyckeby till Karlskrona som är en zon kommer att det kosta en krona mer. Alla betalar en krona mer per zon. Åker man från Jämjö till Karlskrona som är två zoner, betalar man bara en krona mer för den första zonen, säger Pär Welander.

Blekingetrafikens högsta prishöjning bil Sommarkortet som lanserades förra sommaren. I år och förra sommaren har kortet kostat 625 kronor. Kortet kommer nu att bli 25 kronor dyrare, enligt förslaget.

I juni fattades beslutet om prishöjningen på Region Blekinges trafiknämnd. I september fattas det sista beslutet på regionstyrelsen.

Relaterade artiklar