Laddar

Blekinges hopp i Kaffe-SM: ”Spännande men skitnervöst”

Mänskliga faktorn gjorde att han kom fyra i VM. Nu satsar Blekinges kaffegigant på SM.

delningar

Till en början såg det ut som att Henrik Arvidsson från Blekinge kafferosteri i Karlshamn plockade hem bronspengen i VM i höstas.

– Det var ju helt fantastiskt. Trea i världen av fem deltagare, knappt så man kunde tro det själv, säger han.

Efter en timme stod det dock klart att ett handhavandefel med juryns poäng gjort att en australiensare egentligen skulle ha fått fler poäng vilket förändrade topplistan och Arvidsson ramlade ner till en fjärdeplats.

– Att komma i fyra i världen i kafferostning har betytt oerhört mycket för mig. Nu har jag fått hela världen som nätverk. Det har gett mig mycket mer kunskap och i dag kan jag jobba med kafferostning på heltid och det är ju fantastiskt.

 

Samtidigt är han medveten om att Blekinge är en liten marknad rent geografiskt och det blir mycket resande för att kunna vara med på de stora mötesplatserna i kaffebranschen.

Närmast väntar en resa till Jönköping där Kaffe-SM avgörs mellan den 22 och 25 februari.

– Jag kommer att vara på plats en dag innan tävlingarna kör igång och redan på morgonen startar sedan tävligen.

Hur känns det? – Det är jättekul men skitnervöst, säger han med ett skratt.

Förberedelserna är viktiga. 

– Jag satsar åter hårt på SM och vilar också i de kunskaper och erfarenheter som jag fick genom att tävla på VM-nivå så nära inpå SM. Det kommer jag att bära med mig. Och så har jag pluggat mycket regler. Det gäller att ha koll på alla detaljer. Man är nervös innan det kör igång, grymt nervös och tänker att: det är verkligen nu det gäller. Man är ju rädd för att få en blackout.

 

SM består av 5 grenar:

Latte Art Championship, bästa mjölkkonsten där kontrast till kaffet och påhittighet värdesätts.

Barista Championship, den mångsidiga baristatävlingen där baristan presenterar espresso, mjölkbaserad dryck och en espressobaserad alkoholfri dryck.

Roasters Championship, rostmästarens tävling där det gröna orostade kaffet ska rostas med precision av rostprofiler. Det är denna kategori som Henrik ska tävla i.

Cup Tasters Championship, tävlingen där smaklökarna ska urskilja en udda kopp ur en trio andra, till utseende likadan men till smak, olika koppar och snabbast vinner samt:

Brewers Cup, den svenskaste tävlingen där en klassiskt handbryggd kaffekopp bedöms utifrån kaffets 800 smakaromer.

Den som vinner går till VM i Dubai i september.

– Det kommer nog att vara varmt. Kokkaffehett, skulle man kunna säga. Men jag tävlar främst för att få en chans att lära mig mera. Det ska bli kul att träffa alla deltagare igen.

Relaterade artiklar