Blekingekocken missade finalplats i SM – siktar på revansch

Trots att Christopher Lai inte nådde finalen i Årets Kock misströstar han inte: "Får vara nöjd med en tiondeplats"

delningar

Christopher Lai på resturang &Vin i Karlshamn lyckades inte ta sig vidare till finalen i Årets Kock vid kvaltävlingen i Stockholm som gick av stapeln under onsdagen och torsdagen.

Första tävlingsuppgiften gick ut på att laga upp sitt inskickade tävlingsbidrag som för Christophers del var en långbakad fläsksida med en variation av rödbeta, syrlig lök, ljummen ramslöksemulsion och en sky med smak av äppelcider och rostad oxsvans – spräckt med ramslöksklorofyll.

– Jag tyckte att det gick bra men jag fick mycket lägre poäng än vad jag hade trott. Sen vet man aldrig hur de (juryn) bedömer rätterna, säger Christopher Lai.

Christophers tävlingsrätt som han tillagade under kvalet. Foto: Emma Shevtzoff.

Den andra tävlingsuppgiften gick ut på att deltagarna skulle tillaga en kall och en varm rätt som både skulle innehålla delar av huvudråvaran gös. För varje rätt skulle sex portioner serveras. De tävlande hade en timme på sig att sätta receptet och välja råvaror. Därefter fick de ytterligare en timme för peppning och till sist två timmar i matlagningsköket.

– På den kalla rätten skulle fisken vara max 35 grader och när den var serverad hade man två minuter på sig att servera den varma rätten. Jag kände att jag lyckades i momentet och hamnade på plats 3 av 16, säger Christopher Lai.

Christopher Lai. Foto: Samuel Unéus.

Karlshamnskocken hamnade totalt på en tionde plats i kvaltävlingen där endast de åtta bästa gick vidare till finalen.

– Det var en väldigt tuff tävling och de som gick vidare var väldigt duktiga, så jag får vara nöjd med min tiondeplats, säger Christopher och fortsätter:

– Så här efteråt känner jag mig rätt så mentalt trött eftersom man hela tiden är spänd under tävlingen och har många tankar i huvudet.

Men Christopher Lai är inställd på en revansch vid nästa års upplaga av Årets Kock

– Jag vill ju ta hem hela tävlingen – det skulle i så fall vara tredje gången gillt, säger han.

FAKTA

Årets Kock – SM i professionell matlagning är Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling. Tävlingen omfattar en digital uttagning, ett kval där 24 kockar tävlar dag ett och 16 går vidare till dag två. Åtta kockar tar sig till finalen som hålls 12-13 september på Annexet, Stockholm.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar