Laddar

Blekingejournalisten om nya boken: ”Jag ville gestalta hur demokrati skapas”

Pressbilder: Norstedts Förlagsgrupp AB

I augusti kommer boken om med berättelser om vår demokrati.

delningar

Boken "Berättelser om Sverige" är en reportagebok om Sverige, intervjuer med unga inspiratörer och fakta om landet vi lever i. Syftet med boken är att den ska fungera som en katalysator och inspirera unga att påverka, menar Sölvesborgs journalisten Patrik Lundberg som är bokens författare.

”Sverige har varit demokratiskt i 100 år nu. Demokratin är en del av det liv du lever. Framför allt är du en del av demokratin, trots att du kanske känner att du lever på skuggsidan. Det är därför jag skriver för dig och ingen annan. För du är inte problemet. Du är lösningen.” Så skriver Patrik Lundberg i inledningen till Berättelsen om Sverige – texter om vår demokrati. Boken är för unga vuxna, för förstagångsväljarna och för alla de som inte tror att de kan påverka.

– I år kommer det att produceras massor med TV- och radioprogram, poddar och reportageserier om demokratin. Men mycket av det som sägs har vi redan lärt oss i skolorna. Jag ville gestalta hur demokrati skapas, upprätthålls och utmanas. Om man sätter en bok i en ung persons händer och säger ”Läs, det här är viktigt!” så vinner man inga läsare. Tanken var att istället skapa förändring genom berättelser som engagerar eller berör, säger Patrik Lundberg.

Boken innehåller fakta kring vår demokrati men paketerat på ett annorlunda sätt. Här möter vi unga människor som engagerar sig på olika sätt, de är aktivister, ledarskribenter och föreningsaktiva. Patrik Lundberg tar med läsaren till sin hemstad Sölvesborg såväl som på avskedsfest i ett av de rumänska EU-migranternas läger i Malmö.

– Jag har gjort så gott jag kunnat för att göra boken opartisk. Syftet är inte att påverka läsaren att tycka som jag eller peka ut en riktning. Jag vill aktivera människor att skapa sin egen riktning, berättar han.

Berättelsen om Sverige är läsning för alla, både för de som känner sig inkluderade i majoritetssamhället och de som inte gör det, skriver Rabén & Sjögren bokens utgivare. Den gestaltar Sverige utanför Stockholms innerstad, varför det är de fyra åren mellan valen som är viktigast – och om skillnaden mellan ett dåligt myndighetsbeslut i Nordkorea och i Sverige.

"Berättelsen om Sverige – texter om vår demokrati" kommer ut 22 augusti.

Relaterade artiklar