Laddar

Beskedet: Får inte komma på sin sons begravning

Förra veckan råkade en ensamkommande pojke ut för en drunkningsolycka i Ronneby. Nu rapporterar SVT att föräldrarna, som befinner sig i Turkiet, inte får komma till Sverige för sin sons begravning.

delningar

Det var i fredags som en 14-årig pojke drunknade i sjön Persborgsgölen i Ronneby. Pojken, som led av skolios och inte kunde simma, tros ha halkat och ramlat ned i vattnet. Pojken fördes med ambulans till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

I en intervju med SVT nyheter Blekinge berättar pojkens storebror Mustafa Nahas om sorgen.

– Vi var vänner, vi var allt, säger han till nyhets-kanalen.

SVT nyheter rapporterar nu att deras föräldrar, som befinner sig i Turkiet, inte kommer få medverka vid pojkens begravning. När Mustafa vände sig till Migrationsverket för att se om de gick att lösa fick han ett nej till svar. Enligt SVT så har inte heller utrikesdepartementet (UD) kunnat lämna något tydligt besked.

–  Vi kan inte kommentera enskilda fall, men vi bedömer bland annat återvändande avsikten. Och kommer man från ett krigsdrabbat land, har sökt asyl här och har en avsikt att bosätta sig så kan det vara svårt att få visering (visum). Men det kan finnas särskilda skäl, det får man bedöma från fall till fall, säger Cecilia Ståhl, sakkunnig i migrationsfrågor på UD till tv-kanalen.

Bröderna, som flydde från kriget i Syrien till Sverige för två år sedan och har fått uppehållstillstånd, har länge ansökt om en återförening med sina föräldrar. Men ärendet har inte gått framåt. Då den yngre brodern nu har gått bort upphör grunden till återförening på grund av att Mustafa är 20 år gammal.

– Du får vänta, du får vänta, sa de. I dag har jag väntat tills att han har dött, säger Mustafa Nahhas.

 

 

Relaterade artiklar